Hledali ji v okolí, ale když ještě v pátek ráno byla nezvěstná, požádali o pomoc 16letého Jakoba Hörmanna z Mittenhausenu s jeho dronem. Ten pak systematicky prolétával nad 40hektarovou plochou, zčásti s mokřady, zčásti silně zarostlou, a nakonec „útěkářku“ našli – trčela až po hřbet v bahně. Přivolaný zvěrolékař Rupert Ebner z Ingolstadtu ji uklidnil sedativy a na místo narukovali neuburští hasiči se záchrannou plachtou. Velitel Markus Rieß, po pás v bahně, ji odborně usadil a za dvě hodiny dostali krávu zpátky na pevnou půdu, pokračuje list. Podle dr. Ebnera přečkala „bahnění“ bez závažnějších následků.

Když golfista „trefí“ chodce

Vídeňským golfovým areálem vede turistická stezka označená trojjazyčnými varovnými tabulkami. Když jednou hráč zkazil odpal a zasáhl míčkem kolemjdoucího, ten zažaloval – golfistu i klub, který podle jeho názoru měl stezku lépe zabezpečit, píší OÖN.

Případ je atypický – hráč předtím se zasaženým mužem mluvil a ptal se ho, jestli na pěšině nejsou ještě další lidé. Když slyšel, že ne, vrátil se na odpaliště a vycházel z toho, že dotyčný turista už hrací plochu dávno opustil.

Prvoinstanční soud žaloby zamítl – klub vyvěsil varovné tabule a informoval hráče, že na ploše mohou být lidé. Tím podle soudu učinil dostatečná bezpečnostní opatření. Chybný úder hráče pak byl „nepředvídatelnou událostí“. Odvolací soud rozsudek otočil. Hráč nesměl jenom spekulovat, že chodec je dlouho pryč – nejednal dostatečně starostlivě. Ve varovných tabulkách klubu soud neviděl žádné účinné opatření k předcházení případného zranění procházejících.

Nejvyšší soud neměl co měnit ve výroku o vině hráče, ten podle něj porušil povinnost starostlivosti. Co se ale týče povinnosti klubu zajistit bezpečnost „provozu“ v místě, uzavřel na rozdíl od odvolacího soudu, že „požadavky na tuto povinnost nesmějí být přehnané“. Že by mohl být turista vlastnostmi a rychlostí odpáleného golfového míčku ohrožen, odpovídá „obecné životní zkušenosti“, řekla vrcholná instance. Aby mohl provozovatel zařízení vyloučit takovéto události, musel by hrací pole ohraničit bariérami, ale to by podle nejvyššího soudu „daleko přesáhlo rozměr předpokládaného“, cituje linecký list.

Nechce hájit znásilňovače

Právník z Lince nechce obhajovat muže obžalovaného ze znásilnění, napsaly OÖN. Má ho hájit ex offo, tedy jako delegovaný na náklady státu v zájmu zachování práva nemajetných na obhajobu. Řekl, že v případě takovéto obžaloby by se hájení neslučovalo s jeho představami o morálce jako buddhisty a otce dcery. „Já a můj partner v advokátní kanceláři principiálně nezastupujeme podezřelé ze sexuálních trestných činů, jesliže o jejich nevině nejsme přesvědčeni,“ uvedl. Prohlásil se proto za podjatého, ale advokátní komora jeho důvod označila za nesouvisející s podstatou a jeho podání odmítla. Obrátil se tedy za zemský správní soud a čeká na jeho rozhodnutí. „Proces má začít příští týden. Nerozhodne-li správní soud včas, musel by právník případ převzít,“ končí list.

Ahoj, festivale „Ahoi“!

Linecký Posthof uspořádá ve středu 11. června odpoledne v Donauparku mezi Brucknerhausem a muzeem Lentos festivalové „Ahoi-Open-Air“. Jeho hvězdami mají být The National, čerstvě svou první Grammy poctění Grand Seigneurs indie-rockové epiky z Ohia, a skotští elektropoppoví superstars CHVRCHES s „frontwomankou“ Lauren Mayberryovou, "best new act" z Glasgowa, píší OÖN. Pro obě kapely je to jediné letošní festivalové vystoupení v Rakousku. „Předskokany“ od 14 hodin budou islandsko-britské dámské trio Dream Wife, soulfolkař Moses Sumney z Kalifornie, těžce rockové duo Deap Vally ze San Fernanda se skladbami z alba "Femejism" atd. (www.posthof.at/OpenAir2018)