Podle Správy železnic už je z poloviny hotov například tunel u Zvěrotic, v květnu se chystá otevření nadjezdu mezi Myslkovicemi a Janovem a za soběslavským nádražím začalo budování podchodu. V pondělí bude uzavřena silnice z Doubí vedoucí na komunikaci I/3.

Jak informoval mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda, výstavba Zvěrotického tunelu se z hlediska betonáže ostění dostala už přibližně do poloviny. „Na obou estakádách je dokončená montáž ocelové konstrukce a probíhají práce na betonáži železobetonové mostovky,“ zmínil posun prací nejdelšího přemostění u Sedlečka a estakády přes Kamenný rybník u Myslkovic.

Trať má být dokončena v květnu roku 2023. Při výstavbě nejsou budovány žádné přejezdy. Dopravní situace je řešena podjezdy a nadjezdy, aby zde vlaky mohly vyvinout rychlost nad 160 kilometrů.
Do dvou let se tu budou míjet rychlíky. Prohlédněte si, jak povyrostl koridor

Stavaři začali také budovat podchod v Soběslavi. „Práce na podchodu už začaly výkopovými pracemi, během letošního roku by podle harmonogramu měla být polovina podchodu postavená,“ upřesnil Gavenda.

Vliv pandemie

I na stavbu takového rozměru měla vliv pandemie. „Největší dopad měla loni, kdy se o zhruba dva měsíce zpozdila dodávka betonářské formy pro Zvěrotický tunel. Forma se vyráběla ve Španělsku a během tamního lockdownu se výroba zastavila,“ popsal Gavenda peripetie.

„Jinak pandemie významnější dopady na harmonogram prací neměla, stavbu neovlivnilo ani omezení pohybu mezi okresy,“ doplnil.

Za stanicí Soběslav vzniká Zvěrotický tunel, který bude ve finále měřit 370 metrů. Na něj navazuje přemostění komunikace ve směru na Sedlečko. Estakádu vytvoří celkem 27 mostních polí.
Ze Španělska dorazila forma na Zvěrotický tunel, stavba koridoru opět postoupila

Uzavírka skončí

Uzavírka silnice III. třídy mezi Janovem a Myslkovicemi podle jeho slov již brzy skončí. „Zprovoznění přemostění nové komunikace mezi Myslkovicemi a Janovem je plánováno k 15. květnu,“ sdělil dobrou zprávu pro motoristy.

U Myslkovic se pracuje na železničním zářezu a odvodnění. „Samotná zastávka, respektive nástupiště se budou realizovat až v příštím roce,“ uvedl mluvčí Správy železnic.

Zatím jsou práce na začátku, archeologický tým Husitského muzea pod vedením Jiřího Bumerla včetně archeotechnika Petra Pince čistí nálezy od ornice a původního terénu.
VIDEO: Při výstavbě koridoru našli pohřebiště ze starší doby železné

Připojí most

U Doubí je dokončován nadjezd. „Se zprovozněním se počítá na podzim. Je zde krátká přeložka silnice, v místě stávající komunikace totiž nově budou nástupiště zastávky Doubí u Tábora,“ popsal Dušan Gavenda. Místní zde čeká dopravní komplikace. Od pondělí 3. května do pondělí 24. května bude z důvodu napojení nové komunikace na most přes trať silnice uzavřena.