VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Korálky a barvy pomáhají nevidomým v kuchyni

České Budějovice – V republice máme již čtyři kuchyně pro nevidomé. Jedna z nich je v Českých Budějovicích. V jiných zemích Evropy nejsou.

14.9.2017
SDÍLEJ:

Čtvrtá kuchyně v ČR pro nevidomé a slabozraké se slavnostně otevřela ve středu.Foto: Deník/ Anna Zemanová

Když si nevidomý nebo slabozraký nalévá čaj, může hrníček přelít a opařit se. V nové kuchyni vytvořené pro společnost Tyflosevis jsou však vychytávky, které těmto nehodám můžou zabránit. Například zařízení, které se nasune na okraj hrníčku, zapípá, když je tekutina asi centimetr pod okrajem. Slabozraký Jiří Holzinger si tak bez problému nalil čaj.

V Evropě jsou zatím takové kuchyně čtyři a všechny u nás v České republice. Ve středu se slavnostně přestřihla páska u té čtvrté, která je nově otevřena v Českých Budějovicích. Najít v ní můžeme například speciálně upravené trouby, varné desky nebo mikrovlny.

Designérka Veronika Loušovská na tyto spotřebiče nalepila korálky, které pomohou nevidomým a slabozrakým lidem se lépe orientovat v nastavení teplotních nebo časových koleček.
Důležitý je také barevný kontrast kuchyně. Veronika Loušovská však vysvětluje, že kontrast nespočívá v tom, že jedna skříňka je bílá a druhá černá, jak se někdy lidé mylně domnívají: „Kontrast musí pomáhat lidem pochopit ten prostor, aby ho dokázali obsáhnout se svými zbytky zraku.“ Nová kuchyň v Budějovicích je například založena na žluté a šedivé, jinde na žluté a modré nebo na bordó.

„Když použijete dekor, který je výrazný, tak si to daná osoba může splést například se špínou,“ vysvětluje designérka, která si před devíti roky osvojila principy, podle kterých se orientují nevidomí a slabozrací v kuchyni i při jiných činnostech.

Zakladatel Tyfloservisu Josef Cerha při slavnostním otevření řekl: „Veronika se toho chopila s hlubokým porozuměním.“ Cílem této společnosti je naučit klienty sebeobsluze. Jak si poslepu uklidit, jak pečovat o oděvy, jak něco zašít. „To není žádné legrace,“ říká též slabozraký Josef Cerha. V kuchyni prý nejde o to, naučit se novým receptům, ale jak vařit, když člověk nevidí.

Podle designérky by se klienti v nové kuchyni mohli naučit nalévání, krájení chleba, ale i vysoké gastronomii, jako třeba uvařit omáčku.

Pro slabozraká dvojčata Jarmilu a Marii Šímovy, která nikdy nevařila, je nová kuchyň ohromná věc: „Veliký pokrok dopředu pro nevidomé i pro nás. Budeme samostatnější, než jsme

Autor: Anna Zemanová

14.9.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čimelice, restaurace Na Hvížďalce. Ilustrační foto

Na Hvížďalce dárkyně potkala první lásku

Děti si užily fotbalové dopoledne s TJ Hradiště.
5

Děti si užily fotbalové dopoledne s TJ Hradiště

Hasiči vyjížděli k nehodám do Oslova a do Hrejkovic

Písecko - Čtvrteční ráno (23. listopadu) bylo nepříjemné pro řidiče dvou osobních aut.

Diacel Písek připravil besedu hlavně pro sportující děti

Písek - V sobotu 18. listopadu uspořádal Diacel Písek v Café restaurantu U Kamenného mostu další besedu, která se týká velmi závažného onemocnění – diabetes mellitus.

Divočáky kontrolují kvůli moru také na jihu

Jižní Čechy – Ačkoliv se v jižních Čechách u divočáků nákaza africkým morem prasat neprokázala, veterinární opatření platí i tady.

Ve čtvrtek mrzlo, ale ne všude

Jižní Čechy - Ve čtvrtek ráno viděli Jihočeši na teploměrech mráz, ale neplatilo to po celém kraji.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT