Do posledního místa byl ve čtvrtek zaplněný kostel sv. Jana Nepomuckého v Hluboké nad Vltavou. Nejen celé město sem přišlo vzdát hold synovi, bráchovi, kamarádovi, spolužákovi, tatínkovi ani ne čtyřměsíčního synka a českému vojákovi Kamilu Benešovi. Ten ještě s dalšími dvěma kolegy zemřel v neděli 5. srpna při sebevražedném útoku atentátníka na misi v Afghánistánu.

Zádušní mši, která zde začala jen krátce před desátou hodinou, předcházel přelet dvou vojenských stíhaček. Na počest padlého vojáka se s úderem desáté hodiny rozezněly také čtyři zvony českobudějovické Černé věže.

VZPOMÍNKY NA KAMILA
Mši vedl světící biskup českobudějovický Pavel Posád. Jako první se ale slova ujal vojenský kaplan 44. lehkého mechanizovaného praporu Drahomír Frühbauer. „Byl to kluk, který měl především rád přírodu. Tak jednou s Terezou (Kamilova žena pozn. red.) vyrazili na dovolenou do lesa, tam si postavili přístřešek, v popelu upekli kuře a bylo jim dobře,“ představil ve své řeči hlubockého rodáka, který byl ženatý ani ne dva roky a v armádě pracoval 1777 dní. „Byl to člověk, který nerad seděl doma s rukama v klíně. Práce se nebál a nic pro něj nebyl problém, jak říkával,“ dodal ve své řeči vojenský kaplan.

Černá věž.
Při pohřbu Kamila Beneše zazněly zvony v Budějovicích

Smutečního obřadu se účastnili i Kamilovi kolegové a kamarádi. Jedním z nich byl desátník Antonín Zigo. „S Kamilem jsem se seznámil již na základní škole tady v Hluboké. Už od začátku jsem věděl, že je to hodný kluk, výborný kamarád. Od doby, co vstoupil do armády, mi vyprávěl o sobě, o svých zážitcích a kvůli němu jsem do armády nastoupil. Nastoupil jsem přímo k němu na druhou rotu, byla čest s ním sloužit. Byl to výborný kamarád, kolega. Ať se stalo cokoliv, on se pořád smál a uměl podat pomocnou ruku. Nepamatuji si, že by se někdy mračil, brečel. Dodával sílu všem okolo. Měl jsem ho rád a nikdy na něj nezapomenu. Kamile, zůstaneš vždycky s námi, proto neříkám sbohem, řeknu jen na shledanou. Znovu se setkáme, jen ne hned, ne hned,“ loučil se s bolestí v hlase.

Smuteční obřad se všemi vojenskými poctami skončil krátce po 11. hodině, poté se průvod vydal na místní hřbitov, kde byla rakev s ostatky Kamila uložena do rodinného hrobu. K poctě padlého vojáka zazněly i čestné výstřely.

Už v úterý se lidé loučili v Chomutově s Martinem Marcinem. Poslední rozloučení s Patrikem Štěpánkem se uskuteční v pátek od 13 hodin v Plzni.

CELÝ POHŘEB JSME SLEDOVALI ON-LINE

Zdroj: Youtube