Celý obřad organizuje certifikovaný hrobník a majitel pohřební služby z Vlachova Březí Radek Churaň. „Kromě toho, že se o vše extrémně zajímají média, se tento pohřeb zásadně neliší od naší běžné práce. Museli jsme zajistit odvoz těla, na přání paní Jiráskové jsme vybrali jednoduchou elegantní rakev a pozůstalí si od nás objednali květinovou výzdobu," popsal. Na rakvi herečky budou podle něj především žluté růže, dá se ale předpokládat, že spoustu dalších květin přímo na místo přinesou přátelé, kolegové 
a ostatní hosté.

Když se Radek Churaň minulý týden dozvěděl o úmrtí Jiřiny Jiráskové, tušil, že zajištění obřadu a dalších náležitostí bude mít na starost právě jeho pohřební služba. Mrzí jej ale, že ostatní lidé nerespektovali jedno z posledních přání herečky. „Chtěla v klidu odjet z Prahy a přála si, aby se veřejnost o její smrti dozvěděla, až bude na hranicích města. Bohužel jedna paní ze záchranné služby to nedodržela, a tak se už při převozu na místě objevil bulvár," vysvětlil.

Pozůstatky Jiřiny Jiráskové byly hned po jejím úmrtí uloženy v pohřební službě ve Vlachově Březí. Pak se ale převážely zpět do Prahy na rozloučení do Divadla Na Vinohradech a posléze i mši v Týnském chrámu na Staroměstském náměstí. „Je to sice trochu nestandardní, ale ta vzdálenost není na transport tak náročná. Auto, které pozůstatky celou dobu převáželo, pojede i na poslední cestu 
v sobotu do Malenic," doplnil Radek Churaň.

Sobotní pohřeb začne ve 12.30 hodin průvodem z domu smutku do kostela. Ve 13 hodin se uskuteční mše a poté bude Jiřina Jirásková pochována do hrobu vedle svého životního partnera Zdeňka Podskalského. „Hrob budeme teprve kopat, ale i když nám práci asi trochu zkomplikuje zima, v sobotu bude připraven 
k řádnému uložení. S ostatky, které už tam jsou, budeme zacházet s maximální pietou, stejně jako při všech našich hrobařských činnostech," připomněl Radek Churaň.

Pohřební služba do rakve navíc ještě před obřadem uloží drobné dary od kolegů a přátel herečky. Zajišťuje také náhrobek. Bude na něm jméno Jiřiny Jiráskové, datum narození a úmrtí. Pod tím pak stejné údaje o její matce. „Paní Jirásková měla její zpopelněné ostatky do poslední chvíle doma. Nyní budou na její přání uloženy společně s ní do hrobu," uzavřel Radek Churaň.

Hráli i Zdeňku Podskalskému

Hráli na pohřbu režiséra Zdeňka Podskalského, nyní při poslední cestě doprovodí i jeho životní partnerku Jiřinu Jiráskovou. Při sobotním rozloučení v Malenicích vystoupí kapela Václava Jírovce z Vlachova Březí.

„Oslovila nás pohřební služba, myslím, že na přání pozůstalých. Budeme hrát od 12 hodin před domem paní Jiráskové do doby, než vyrazí průvod ke kostelu. Pak se postaráme ještě o hudební doprovod cestou na hřbitov a při ukládání rakve do hrobu," popsal Václav Jírovec.

Kapela dostala podle jeho slov seznam požadovaných písní. Zazní klasické  lidové skladby jako například Ach synku, synku a Ta naše písnička. „Můžeme zahrát ale i něco novějšího, myslel jsem třeba na Tam u nebeských bran," doplnil Václav Jírovec.

Hudebníci počítají s tím, že pohřeb může zkomplikovat mrazivé počasí. Ze zimy přesto strach nemají, na nepříznivé podmínky jsou zvyklí. Kapela Václava Jírovce má totiž dlouhou tradici, hraje nejen při smutečních příležitostech, ale i poutích a zábavách.