Energetici mají v plánu udělat téměř dvanáct tisíc činností a vše chtějí zvládnout za dva měsíce. Deník o tom informoval mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Druhý blok byl v provozu od loňského 30. srpna. Operátoři odpojili druhý blok od přenosové soustavy v pátek večer. Jan Kruml, ředitel JETE, uvedl, že během každé odstávky jsou důležité realizace investičních akcí, které zvyšují bezpečnost a efektivitu. „V této odstávce nás navíc čeká hodně práce kolem turbíny a generátoru, kde budeme měnit jeho rotor a štít,“ zdůraznil Jan Kruml. Na turbogenerátoru budou ener-getici pracovat celou odstávku. „Do generátoru umístíme záložní rotor. Na stávajícím výrobce provede revize a v dalších letech nám bude sloužit jako rezerva,“ dodal Kruml.

Energetici během odstávky mění část paliva. V reaktoru nahradí 42 ze 163 palivových souborů. Důležité pro délku odstávky budou práce s kontejnery na použité palivo. Z bazénu vedle reaktoru do skladu v areálu elektrárny technici přesunou dva kontejnery. Jak uvedl člen představenstva a ředitel divize jaderná energetika společnosti ČEZ Bohdan Zronek, jeden z nich bude od nového dodavatele Škody JS.

„Nový český kontejner jsme zkoušeli při odstávce prvního bloku, nyní do něj poprvé zavezeme použité palivo. Nečekám komplikace, ale vše bude probíhat s maximálním důrazem na bezpečnost a s ohledem na zajištění dlouhodobého provozu,“ vysvětlil.

Technici mají v plánu zvládnout i šest desítek investičních akcí. Bude pokračovat rekonstrukce vnitřního povrchu jednoho z největších temelínských potrubí, které propojuje chladicí věže s technologií uvnitř strojovny. I s dodavateli se do odstávky zapojí asi tisícovka lidí. Letos jde o druhou plánovanou odstávku. Na jaře byl na dva měsíce odstaven první blok.