Pracovníci a pracovnice pošty, co obsluhují zákazníky na přepážkách, museli v pátek povinně na testy, protože se nákaza dva dny předtím potvrdila u jejich kolegyně, která je hospitalizovaná v českobudějovické nemocnici. Zároveň jich část byla od pátku v karanténě.

Jihočeští hygienici o víkendu všechny pošťačky a pošťáky z pošty Český Krumlov 1 telefonicky kontaktovali, ze všeho nejdřív ty, co jsou nakažené. U ostatních zjišťovali, jestli s nakaženými kolegyněmi byli v kontaktu, a pokud uvedli, že ano, poslali je do povinné čtrnáctidenní karantény. Ta se tak týká jak pracovnic z přepážek, tak některých doručovatelek, ale podle všeho v pondělí do práce některé doručovatelky půjdou, jelikož nepřišly s nakaženými do přímého kontaktu. Pokud se pobočka ovšem otevře.

Ilustrační foto.
AKTUÁLNĚ: V jižních Čechách bylo v neděli večer 86 nakažených koronavirem

Česká pošta s. p. nechává "jedničku" otevřenou, otvírací doba je v pracovních dnech od 8 do 11 hodin a odpoledne od  13 do 16. "Provoz zajistí šest pracovnic, obsazeny budou čtyři přepážky ze šesti," dodává Ivo Vysoudil, specialista pro komunikaci České pošty. "Celkem dvacet osob zůstává v karanténě." 

Celá budova prošla v sobotu 28. března kompletní dezinfekcí, předtím to bylo 17. března. Otevřená byla ve všední dny, byť v omezené provozní době. Tehdy byly nakažené pracovnice v práci. Nemají údajně žádné symptomy, a tak není jasné, od kdy jsou nakažené a jak dlouho s nákazou pracovaly. A i když mezi zákazníky a pracovnicemi jsou plexiskla a pošťačky v práci používají ochranné pomůcky, k přenosu kapénkovou cestou nebo ulpěním virových částic na površích dojít mohlo, prostory pro veřejnost a zaměstnance nejsou oddělené hermeticky.

Ilustrační foto
Jižní expres dočasně končí, zůstávají rychlíky

Přenos nemoci

Nemoc COVID-19 můžou přenášet i nakažení lidé, kteří působí zdravě a nemají žádné z jejích zjevných příznaků, jako je horečka, kašel nebo dušnost. Podle studie, kterou v prestižním vědeckém časopise Science 16. března 2020 zveřejnil Jeffrey Shaman z Kolumbijské univerzity v New Yorku se svými kolegy (v angličtině zde), mohlo v Číně v době před 23. lednem 2020, kdy tam vešla v platnost cestovní omezení, být až 86 % případů nákazy nezdokumentovaných. Měli ji lidé, kteří neměli žádné nebo jen velmi mírné symptomy, což by vysvětlovalo, proč se virus dokázal tak rychle rozšířit po celém světě. Nejnakažlivější jsou ale ti, kteří mají nejsilnější symptomy, tzn. jsou viditelně "nejvíc nemocní", jak informuje americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC, Centers for Disease Control and Prevention).