Plně schopní budou jako dosud povoláváni ke službě v bundesheeru se zbraní nebo k civilní službě. Částečně schopní budou moci být zařazováni jen k individuálně odpovídající činnosti pro armádu například ve správě nebo zásobování.

Z asi 45 000 Rakušanů, kteří prošli loni odvodním řízením, se asi 16 000 rozhodlo pro základní službu se zbraní (potřebných je ročně 20 000), civilní službu si vybralo 13 500 a asi 10 000 bylo neschopných. Z odvedených bylo přes 5000 dočasně služby nezpůsobilých. Norma o dílčí schopnosti umožní odvést víc lidí.

Církev taky omezuje

Linecký diecézní biskup Manfred Scheuer z důvodu obecného omezení návštěv veřejných akcí vyvázal věřící z „nedělní povinnosti“, tedy z účasti na nedělních a svátečních mších, píše Volksblatt. Svatby, křty, pohřby a smuteční rozloučení jsou možné jen v kruhu do 100 lidí. Zádušní mše a rekvia mají být celebrovány později. Biskup radí privátní modlení v rodinném kruhu, případně k poslechu bohoslužeb v rádiu a v televizi, dodává list.

V Pasově mají čtvrtého pacienta s koronavirem, 52letého muže z malé obce na jihu okresu, který byl v uplynulých čtrnácti dnech v rizikové oblasti Itálie. Je zatím v domácí karanténě, asi pět jeho kontaktních osob bude otestováno.

Virus přinesl fotbal!

První radostná zpráva z epidemie: televizní stanice Sky Sport News HD, sledovaná na satelitu i v Česku, bude nadcházející dvě kola fotbalové bundesligy a II. ligy vysílat o sobotách a nedělích volně. „V krušných časech musíme stát všichni při sobě. Pro nás je samozřejmé složit k tomu náš díl – rozdělit se o tato utkání se všemi, aby co možná nejvíc diváků mohlo tyto soutěže prožívat živě,“ řekl ve čtvrtek Devesh Raj, předseda představenstva této jinak placené stanice.

V sobotu 14. března tak bude Sky vysílat nezakódovaně derby Dortmund-Schalke a také zápasy Köln-Mainz, Lipsko-Freiburg a Hoffenheim-Hertha. V neděli od 13 hodin to bude II. liga Wiesbaden-Stuttgart, Hannover-Drážďany a St. Pauli-Norimberk. Zápasy mají být živě přenášeny i po www.skysportaustria.at/live/.

Na druhé straně Rakousko zrušilo všechna fotbalová utkání s výjimkou bundesligy bez diváků a zápasů národního týmu. Hrát se nebudou tedy nižší soutěže. Prezident fotbalového svazu Gerhard Götschhofer řekl: „Není zkrátka jiná alternativa, riziko je příliš vysoké a velkým shromážděním lidí, která jeho nebezpečí zvyšují, nelze při utkáních zabránit. Fotbal je pro mnohé nejdůležitější vedlejší věcí na světě. Je a zůstává ale pořád věcí vedlejší…“