„Čápovi jako velkému ptáku chlad sotva uškodí, protože teplo může značně lépe ukládat než malí zpěvní ptáci, kteří u nás trvale přezimují," řekla expertka na čápy Oda Wiedingová ze zemského svazu ochrany ptactva. Wiedingová vychází z toho, že v Bavorsku zůstává v zimě asi 200 čápů. Dobře se vypořádávají i s dvojcifernými mínusovými teplotami. Když je prý už příliš zebou nohy, zahřejí se na komínech nebo na pouličních lampách. „Obavy, že by v Německu přezimující čápi mohli zmrznout, jsou nedůvodné," uzavírá.

Zemědělci bez humoru?

Jedno z pravidel.Zdroj: Deník/repro PNP

V legraci míněná informační kampaň s „novými selskými pravidly" vyvolala spor v německé spolkové vládě. Ministr zemědělství Christian Schmidt (CSU) míní, že kampaň zemědělce uráží. a požaduje proto omluvu po ministryni životního prostředí Barbaře Hendricksové (SPD). V pátečním dopise chce, „aby kampaň okamžitě zastavila a za škody způsobené zemědělcům se veřejně omluvila". Na pranýř prý postavila celé jedno povolání a vystavila je posměchu.
Ve čtvrtek ministerstvo životního prostředí zveřejnilo jedenáct „nových selských pravidel", která mají být plakátována v 70 německých městech. Jedním je například: Stojí-li prase na jedné noze, je mu stáj moc malá.
„Podle názoru Svazu zemědělců od této chvíle nemůže být ministerstvo životního prostředí už bráno vážně," píše PNP. Generální sekretář Bernhard Krüsken řekl, že je dosaženo dna agrárněpolitické diskuse, když jedno ministerstvo si myslí, že rýmovačkami může politiku a veřejné debaty posunout dopředu. „Údajná ,názorová elita´ z metropolí se baví na účet lidí z venkova," uvedl.
Ministerstvo životního prostředí kritiku odmítlo. Jeho mluvčí ujistil, že nejde o difamaci nějaké skupiny – kampaň podle něho chtěla v rámci společenské debaty „hravým a veselým způsobem" upozornit na chyby vývoje.

Audi v zápřahu

Audi Quattro má sílu…Zdroj: Deník/repro PNP

Video na facebooku, na němž tři audi v zápřahu táhnou ve východním Allgäu do stoupání náklaďák, „zdvihlo" mladíky z Hengersbergu a Auerbachu v okrese Deggendorf. „Pěti zapřaženými Audi Quattro vytáhli ve středu 40tunový kamion, který uvízl ve sněhu, do strmého kopce do obce Rusel nad Deggendorfem," píše PNP. Šikovným řidičům je 20-24 let.

Co zaujalo čtenáře PNP

Dost studená společnost.Zdroj: Deník/repro PNP

Pasovský deník vyhodnotil podle počtu „liků", jaké zprávy letos jeho čtenáře nejvíc zaujaly. Patří mezi ně třeba informace, že na klinice v Deggendorfu je současně těhotných 76 sester, a protože počet pacientů stoupá, nemocnice hledá další kvalifikované síly. Velký ohlas ale měla i soutěž o nejhezčího sněhuláka. Čtenáře zaujala i tato skupina.

Osedlají staré sáně

Staré sáně znovu na start!Zdroj: Deník/repro PNP

V neděli 12. února ve 13 hodin odstartuje v Hochdorfu závod tažných saní. Pořádají jej místní hasiči a vyburcovali k němu celou vesnici. „Starší lidé snesli své sáně i 50 let staré z půd a spolu s mladými se pustili v garážích a dílnách do jejich oprav," píše PNP. „Kování skluznic přebrušují, dřevěné ,rohy´ obnovují, závěsy převařují…" Čtyčlenné osádky čeká trať dlouhá 500 metrů a na své si prý přijdou i diváci – staré sáně váží i několik metráků a není lehké je řídit, dodává pasovský list.