Českobudějovické středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje evidovalo v souvislosti s řáděním živlů pro jižní Čechy desítky výjezdů hlavně k popadaným stromům.

Pás bouřek postupoval od jihu a naplnil předpovědi meteorologů. "Bouřka zaměstnala hasiče postupně na Českokrumlovsku, Českobudějovicku, Jindřichohradecku, Strakonicku a Táborsku. Nejvíce zásahů se týká popadaných stromů," uvedla tisková mluvčí HZS JčK Vendula Matějů.

Mluvčí hasičů doplnila, že nejzasaženější oblasti byly Budějovicko, Českokrumlovskoo a Jindřichohradecko. Pokud vznikly škody, tak byly naštěstí podle všeho jen materiální povahy. "Neevidujeme žádné zraněné osoby," uvedla ve čtvrtek po 20. hodině Vendula Matějů.

Na Českobudějovicku řešili profesionální hasiči s pomocí dobrovolných hasičů, policie a dalších složek integrovaného záchranného systému a dobrovolníků hlavně průjezdnost silnic. "Stromy popadaly na silnici Češnovice - Netolice, okolo Levína na trase Hluboká - Lišov," zmínil konkrétní příklady operační důstojník jihočeské centrály HZS Petr Polívka. Problémy s průjezdností byly i v okolí Lišova.

Po odklizení padlých stromů a polámaných větví se hasiči chystali na čerpání zatopených sklepů. "Plošné to není," konstatoval Polívka ale dodal, že se voda prohnala například Hrdějovicemi. Náves v malé obci znovu zčásti zmizela pod vodou.

Později v noci hasiči čísla výjezdů kvůli bouřkám upřesnili s tím, že od 16. hodiny vyjížděli v jižních Čechách k 80 padlým stromům, k 50 případům čerpání vody a k pěti požárům od blesku. "Čtyřikrát hořel strom, jednou zahradní chatka v Českých Budějovicích s odhadem škody za 200 000 korun," uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů. Doplnila, že z Vltavy v Českém Krumlově bylo zachráněno bez újmy na zdraví i sedm dvanáctiletých vodaček.

Kromě větru a deště se tentokrát objevily na jihu Čech i kroupy. Místy měly průměr až přes jeden centimetr.

S problémy se kvůli popadaným stromům potýkali také železničáři.

Meteorologové upozorňují, že přeháňky a bouřky se mohou objevit i v dalších dnech.