Snad všemi částmi Českokrumlovska se v sobotu odpoledne a v podvečer rozléhalo houkání sirén vozidel záchranných složek.

Bouřka, která se rozpoutala po 16. hodině, udeřila s nečekanou prudkostí a silou.

Největší problém a škody způsobila bouřka v Rájově. Silnici mezi Přísečnou a Rájovem museli po bouřce dopravní policisté zcela uzavřít, protože co tam se dělo, se nechce ani věřit.

Nad Rájovem zřejmě bouře udeřila největší silou. V rájovském kopci směrem od Přísečné se náhle na frekventovanou silnici  vyvalila voda z polí a spolu s bahnem se řítila po silnici z kopce dolů do řeky. Po cestě vymlela kus jednoho jízdního pruhu a řítila se kolem domu stojícího nad řekou vpravo u silnice na most. Z něho ale padala dolů do řeky.

Dům návalu vod a bahna naštěstí odolal, ale voda urvala od domu kus dlážděného chodníku a na jeho místě zeje zhruba dva metry hluboká jáma. O kus dál voda utrhla kus svahu, takže v sousedství mostu a domu vznikla propast. Bahno a rozmanitý materiál na jejím dně zasypalo cestu, která tam vede pod mostem podél řeky.

„Voda tu před mostem dosahovala takové výšky, že pod vodou vůbec nebyla vidět svodidla," líčil starosta  Zlaté Koruny Milan Štindl, který ještě hned večer zavolal statika, aby posoudil stav domu.  Ten naštěstí ujistil, že domu nic nehrozí, jenom je třeba zajistit utržený chodník, aby se nesesul. "Ani jsme nestačili zjistit, co se děje. Odehrálo se to během pěti minut. Ale nikomu se nic nestalo, a to je hlavní," řekla mladá žena, která se kolem domu pohybovala a uklízela nezbytné.

Ouvej ale bylo posádkám tří aut, které valící voda s bahnem na silnici uvěznila. Jim chvátali na pomoc profesionální hasiči, protože voda jim prý dosahovala až téměř k okénkám. Hasiči vysvobodili lidi z taxíku, přičemž taxík na místě zůstal. Pak z vody a bahna vytahovali oktávii a pomáhali ještě jednomu autu. Silnice byla i po opadu vody dál neprůjezdná, policisté proto odkláněli dopravu přes Zlatou Korunu.

„Teď předáme silnici silničářům a je na nich, co tu budou dál provádět," řekl v sobotu večer ředitel českokrumlovských hasičů Pavel Rožboud. 

V neděli ráno už byl hlavní tah z Českého Krumlova na České Budějovice průjezdný, ovšem jen jedním jízdním pruhem. Provoz nad rájovským mostem ve směru od Krumlova řídí semafory, z obou stran se tady tvoří poměrně dlouhé kolony. Okolo nedělní desáté hodiny stála auta jedoucí směrem na Budějovice v koloně až do Přísečné.

Podle Josefa Pešla, ředitele českobudějovické správy Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD), je snahou pracovníků ŘSD zprůjezdnit na poškozené části vozovky co nejdříve alespoň dva jízdní pruhy. "Silnici bude muset posoudit statik a projektant pak navrhne vhodnou technologii opravy. Z toho bude vyplývat i délka a náročnost rekonstrukce," vysvětlil Josef Pešl s tím, že termín úplného zprůjezdnění silnice v současné době nelze odhadnout.

"Je to hrozné, co se během chvilky stane," pronesla v neděli starší žena ze Záluží, která se k rájovskému mostu přišla v neděli podívat na škody, které tady voda den předtím napáchala. "Tady bývala taková lesní cesta, na ní vždycky stával červený žigulík. Teď je to zarovnané nánosem bahna a kusy utrhaného asfaltu. Ještě, že tady to auto zrovna nestálo," dodala.

Provizorně se podařilo opravit i cestu pod rájovským mostem, která vede k některým domům v osadě a také bývalému kempu.

Podle vyprávění hasičů ve vodě uvázla i auta v Českém Krumlově Pod Kamenem, kde se voda zvedla také hodně vysoko. Hasiči vyprošťovali rovněž vozidlo, které zapadlo na silnici spojující Domoradice a Vyšný, další vůz zapadl do výmolu, který se vytvořil v Hradební ulici.

Českokrumlovský starosta Dalibor Carda v sobotu večer svolal zasedání městské povodňové komise, která řešila například komplikace v dopravě, způsobené zejména následky přívalových dešťů, ale i nasazení techniky určené k likvidaci škod po bouřce.

Kvůli bouřce organizátoři Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov zrušili sobotní koncert The Queen Symphony v Pivovarských zahradách kvůli "naprosté nezpůsobilosti jeviště i hlediště".

Problémy měli i lidé ubytovaní v jednom vodáckém kempu. „V kempu, kde říkáme U Osmi špic, lidi neohrožovala řeka, ale potok, který tam tekl," líčil Pavel Rožboud. „Tak jim hasiči pomáhali dostat se odsud. Tahali je odtud i s loděmi."

Na pomoc volali starostu rovněž obyvatelé domu s pečovatelskou službou v Záluží. Dům stál ve vodě podobně jako zámek Červená Lhota. Ale tady okolní jezero dosahovalo pouze pod kolena. "Přetekl totiž rybník nad pečovatelákem a voda tekla rovnou k němu," sdělil na místě starosta Dolního Třebonína Pavel Ševčík. S třebonínskými hasiči pracovali na tom, aby obyvatelům domu pomohli. Instalovali čerpadlo a kopali stružku, kterou vodu z jezera odváděli pryč Hasiči také plnili pytle pískem, aby zabránili vniknutí vody do dalších částí domu. Potopa byla totiž už v kotelně, kde voda dosahovala ke kotlli, stály v ní hromady dřeva stejně jako hromada uhlí. "A vodu máme i v garáži, podívejte se," ukazovala Jana Kalkušová. "Moc nezbývá, a voda nám z kotelny přeteče i do sklepů."

Přívalové deště valící se z tzv. serpentiny zaplavily v sobotu vodou a bahnem českokrumlovské kino. "Vše se odehrálo během představení, které nebylo přerušeno," informoval v neděli provozovatel kina Jan Jiřička. Ten za pomoci dalších kolegů kino večer částečně vyklidil. "Hlavní úklid chceme zvládnout v neděli, aby nebyla přerušena další projekce kina. Bouřka ale poškodila synchronizaci projektoru s počítačem, a tak se plánované večerní filmové představení - záznam koncertu U2 - nekonalo. Všem divákům a zejména těm, kteří přijeli z Českých Budějovic i přes potíže s uzávěrkou komunikace v Rájově, se omlouváme a filmové představení U2 nabídneme v srpnovém programu," dodal Jan Jiřička.

Mluvčí jihočeských hasičů Jana Neškodná upřesnila, že profesionální i dobrovolní hasiči na mnoha místech Českokrumlovska odklízeli ze silnic a cest popadané stromy. Jeden přehradil železniční trať mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem. U Třísova do něj po 19. hodině narazil osobní vlak, strojvedoucí se lehce zranil - pořezal si ruku. Doprava na železnici byla po nehodě uzavřena, náhradní přepravu zajišťovaly autobusy. Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala byl provoz na trati obnoven v sobotu ve 21.55 hodin. "Na vlaku vznikla škoda za sto tisíc korun, újma na trati byla vyčíslena na pět tisíc," upřesnil v neděli před polednem Martin Drápal.

Nouze nebyla ani o další události spojené s přívalovými srážkami a bouřkou. "Například v Rožmberku nad Vltavou pak voda vyplavila na silnici kameny, v Zubčicích bylo nutné čerpat vodu z místní návsi," popsala v sobotu večer Jana Neškodná.

Na českokrumlovském Latránu spodní voda vyplavila restauraci, na dalších desítkách míst bylo nutné čerpat vodu ze sklepů.

Bouřka znemožnila také koncert Mezinárodního hudebního festivalu v Českém Krumlově, když voda zalila Pivovarskou zahradu, kde se měl koncert konat pod širým nebem.

Prudký déšť zvedl i hladiny vodních toků v regionu. Například Vltava ve Spolí vystoupala z úrovně 110,4 centimetru, kterou si držela v sobotu v 16 hodin, na 131,5 centimetru. Tuto hodnotu hydrologové naměřili o dvě a půl hodiny později. Do nedělního rána vody v korytě Vltavy ubylo, výška hladiny činila 122 centimetry.

Více vody po dešti teklo i korytem Malše v Kaplici - z deseticentimetrové výšky vystoupala hladina během dvou hodin až na hodnotu 39 centimetrů. V neděli ráno bylo v korytě ještě o něco málo vody více, hladina dosahovala výšky 41 centimetrů.

Nervy Kapličáků ještě více pocuchal Novodomský potok, který se v sobotu k večeru na několika místech vylil ze svého koryta. "Podle toho, co vím, však naštěstí domy nezplavil, rozlil se jen do zahrad," sdělila Zdenka Pecháčková z Kaplice, jejíž rodiče žijí právě v místní části Nové domky, kudy potok protéká. "Situaci podle mě zachránil nový most s větším průtokem. Kdyby tu byl most stejný jako před povodněmi v roce 2002, mohlo vše dopadnout mnohem hůř," doplnila Zdenka Pecháčková.

Ne všechny části regionu zasáhla sobotní liják doprovázený bouřkou plnou silou. Například hydrometeorolog Jiří Štěpán zaznamenal, že ve Vyšším Brodě spadlo v době od 18 do 19.30 hodin celkem 7,5 milimetru srážek. "To není žádná závratná hodnota. Vyšebrodsku se ten největší liják vyhnul, nepršelo nijak vydatně a bouřka tu byla celkem slabá," poznamenal Jiří Štěpán.

Sobotní výjezdy hasičů související s bouřkou

Odstraňování nebezpečných stavů, popadaných větví a stromů

Český Krumlov (Horní Brána), Zubčice, Zlatá Koruna, Kvítkův dvůr, Přízeř, Domoradice, Český Krumlov (Plešivec), Český Krumlov (Tovární), Rožmitál na Šumavě, Český Krumlov (Pod Kamenem), Srnín, Chodeč, Mirkovice, Český Krumlov (Vyšný), Český Krumlov (Latrán), Plešovice, Třísov

Čerpání vody

Český Krumlov (Široká), Zubčice, Český Krumlov (Horní Brána), Český Krumlov (Tovární), Český Krumlov (Urbinská), Věžovatá Pláně, Český Krumlov (U Jitky), Vyšný, Chlum, Mojné, Nové Spolí

Záchrana osob

Přísečná (z rodinného domu a kempu), Srnín (1 osoba z osobního automobilu), Rájov (z osobního automobilu)

Monitoring

Kájov

Dopravní nehody

Železniční stanice Holubov - Třísov