„Nejde o výraz slabosti, ale o zklidnění společenské situace," vysvětluje motivaci kroku českobudějovický biskup Vlastimil Kročil.

DEVASTACE HODNOT

„Společenská i politická situace je v naší zemi poměrně složitá. Domnívám se, že je potřeba si stále uvědomovat, že naše generace nese důsledky za několik desetiletí komunistické totality, kdy docházelo k devastaci hodnot materiálních i duchovních, a to ve jménu světlých zítřků. Jsme-li dnes jako církev konfrontováni v souvislosti s restitucemi s očerňováním a neochotou napravit věci minulé, důvody k tomu vychází a jsou pevně zakořeněné v období komunismu, jehož pohrobci žijí mezi námi. Jestliže jsem se spolu s ostatními biskupy rozhodl učinit tento krok a stáhnout určující žaloby, pak je to výraz upřímné ochoty udělat něco pro zklidnění společenské situace. Nejde o žádný výraz slabosti, strachu ani vypočítavosti. Pokud se míjí účinkem tento projev dobré vůle, především vůči některým představitelům politického života u nás, pak je mi to upřímně líto, ale na druhé straně vím a těší mě, že nikdy nepřestanou platit Ježíšova slova o církvi (Mt 16,18): …brány pekel ji nepřemohou," dodává biskup Vlastimil Kročil.

ZAČÁTEK DEBATY

Vedení Jihočeského kraje přijalo stažení žalob ze strany církve s nadějí.

„Rozhodnutí českých a moravských biskupů na schůzce ve Velehradě samozřejmě oceňuji a vítám," říká hejtman Jiří Zimola.

„Vnímám jej ale také jako začátek debaty a hledání cesty ke skutečnému smíření a skutečnému narovnání vztahů. Zároveň očekávám stažení všech žalob, které církve a náboženské společnosti podaly. Tedy kromě krajů i na města, obce a konečně i na fyzické a právnické osoby. Majetkové vyrovnání se totiž mělo týkat pouze státu na straně jedné a církví a náboženských společností na straně druhé," pokračuje hejtman, kterého stále čeká schůzka s biskupem.

„Pokud jde o mé případné setkání s českobudějovickým biskupem Vlastimilem Kročilem, nemám žádný důvod je odkládat. Připomínám, že jsem už letos na jaře zval pana biskupa ke schůzce, kterou on, s poukazem na volby a volební kampaň, odmítl. Změní-li tento svůj předchozí názor, rád se s panem biskupem konečně potkám," dodává Jiří Zimola.

GALERIE BEZ OBAV

Ze stažení žalob má pochopitelně radost i ředitel Alšovy jihočeské galerie Aleš Seifert.

„Velice vítám rozhodnutí České biskupské konference a budějovického biskupa Vlastimila Kročila, že u nás vystavovaná umělecká díla přestávají být předmětem sporu," raduje se Aleš Seifert. „Zůstávají na místě a návštěvníci je budou moci v naší expozici obdivovat i nadále. Obavy naše i veřejnosti o jejich budoucnost tak byly vymazány," dodává s ulehčením Aleš Seifert.