Do domácností se dostávala z rozvodů teplé vody z nedaleké výměníkoví stanice.

Ta ale v pondělí prošla kompletní desinfekcí, důkladná očista se nevyhnula ani zařízení, v němž se ohřívá teplá užitková voda. Dezinfekci nařídila českobudějovické teplárně Krajská hygienická stanice. „Už o víkendu došlo také k opakovanému přehřívání zásobníku teplé užitkové vody na 65 stupňů Celsia, které garantuje tepelnou desinfekci celého systému rozvodů teplé vody," zdůraznil mluvčí teplárny Zdeněk Zuntych.

Bát se nemusí ani obyvatelé jiných částí města. „Preventivně jsme teplou vodu přehřáli na všech výměníkových stanicích ve městě, i když, a to je třeba zdůraznit, množství bakterií zjištěných na našem zařízení v Plzeňské ulici bylo hluboce pod limitem, který určuje vyhláška," říká Martin Žahourek, místopředseda představenstva Teplárny České Budějovice.

Výskyt nebezpečné bakterie nelze ale ani po těchto opatřeních vyloučit zejména v málo využívaných potrubních rozvodech uvnitř jednotlivých domů. Podle Františka Kotrby z krajské hygienické stanice stačí například savem pročistit sítka a perlátory vodovodních baterií a sprchové hlavice. „Účinná je i termická dezinfekce. Původce nemoci hyne již při teplotě 55 stupňů Celsia, pomůže tedy odpustit z vodovodu vlažnou vodu, nechat chvíli téct úplně horkou a teprve potom mixovat proud vody se studenou na teplotu, kterou potřebujete," radí obyvatelům František Kotrba.