V neděli 19. března má Josefský spolek výroční generální shromáždění s bohoslužbou a společným obědem. Členové slaví jmeniny velkolepě, s vlastní klubovou kapelou, josefskou vlajkou a hymnou. Scházejí se všichni – Josefové, Josephové, Joschkové, Juppové, Seppové, Beppové, Josefky a Josefínky. A taky Tesaři a Tesařovy, jejichž křestní jméno není odvozeninou od Josefů – to proto, že Josef Nazaretský byl přece tesařem, vysvětluje PNP.
V Bavorsku je josefských spolků víc. V dolnobavorském Moosu byl založen v roce 1910. Jeho předseda Josef Bartsch je přesvědčen, že toto jméno se vrací a že nebudou mít v budoucnu starosti o jeho zachování: „Loni jsme přijali tři nové členy – tři dětičky," říká.
Ve Weitnau spolek registroval téměř všechny Josefy a Pepičky z městečka. Ostatní jsou podle Rista z celého Allgäu a Severního Švábska, ale také z Horního Bavorska, Dolního Francka a Bádenska-Württemberska. Nejznámějším členem je 80letý Josef Grünwald, emeritní světicí biskup z Augsburgu, ale není nejstarší – některým je už k devadesáti. Celkově členů neubývá – loni tři zemřeli, ale čtyři noví se přihlásili.
Spolek vznikl z iniciativy ženy, shodou okolností jménem Marie. V roce 1995 si při výletu místního svazu žen povšimla, že v autobuse jsou tři Josefové, a v témže roce byl založen jejich spolek. „Ačkoliv vznikl z náhody, z okamžitého popudu, cílem členů je veskrze vážná věc," říká předseda Rist. „Josef je obzvláštní světec, nejen proto, že byl živitelem, opatrovníkem Ježíše. Vyznačoval se věrností, spolehlivostí a velkou dobrotou. Jsem hrdý na to, že smím nosit jeho jméno…"
Oslava svátku Josefů a Josefek je v Bavorsku stále silně zakořeněna, nositelé tohoto jména požívají v řadě míst mimořádných výsad. V pivovaru kláštera Andechs například dostávají po prokázání totožnosti zdarma tuplák piva, na Wendelsteinu mohou jezdit zdarma lanovkou. Do konce šedesátých let byl Josef dokonce svátkem ze zákona. Královsko-bavorská josefská strana se sídlem ve švábském Aichachu léta bojuje za jeho obnovení, uvádí PNP. 28. května bude mít 32. výroční sjezd při pivních slavnostech v Kühbachu. Podle vlastních údajů má po světě 6500 členů. (www.kbjp-aichach.de/)
V Aichachu byli loni Josef a Maria nejčastěji dávanými křestními jmény. V celoněmeckém pořadí je ale Josef až na 165. místě, v Bavorsku alespoň na 69. Jako druhé křestní jméno je ale v SRN třináctý nejoblíbenější, v Bavorsku dokonce třetí.

Cizinci bez podpor?

Rakouský ministr zahraničí Sebastian Kurz (ÖVP) je proti „utopiím sociální unie". „Evropská unie je tady pro velké otázky, ale nesmí se vměšovat do sociálních nebo zdravotních systémů," řekl. Chce zastavit „přistěhovalectví do našeho sociálního systému" - stopnout cizincům na prvních pět let pobytu v Rakousku sociální podpory, píší linecké OÖN. Dosud občané EU žijící v Rakousku tyto příspěvky dostávají, jestliže alespoň krátce v zemi pracovali. „Nezaměstnanost u nás žijících Východoevropanů od roku 2011 stoupla o více než 200 procent na 50 000 osob. Jestliže někdo svou práci ztratí, měl by odejít zpátky domů nebo do jiné země EU, ve které nějaké zaměstnání najde," cituje list ministra.

Ze skákajících busů sešlo

Autobus pro turisty už někde jezdí i Německu.Zdroj: Deník/repro PNP

Vídeň, Salcburk, Londýn či Paříž lákají turisty mimo jiné na speciální autobusové linky, píše PNP. „V takzvaných hop-on-hop-off busech mohou návštěvníci objíždět všechny pamětihodnosti měst a vystupovat a nastupovat tak často, jak chtějí," uvádí list a dodává, že v Pasově se tato nabídka nerozběhla. „Firma Eichberger podala před třemi roky žádost o povolení provozování takové služby, ale teď ji na čas uložila k ledu. Ze stolu ale myšlenka není," pokračuje pasovský deník.
Manfred Eichberger v něm vysvětluje, že by měli velké problémy s hledáním zastávek na nábřežích Dunaje, na Schäfferově promenádě i na Oberhausu. Při sanačních pracích na závěsném mostě přes Dunaj firma nenašla žádnou rozumnou trasu. „Vedeme projekt ale dál v naší agendě pro rok 2018," uvedl majitel firmy.
„Konkurencí pro městské autobusy by nebyli," dodává PNP. „24hodinová jízdenka v turistické linky v Londýně například stojí téměř 53 liber. Domácí by tedy takový sightseeing sotva vyhledávali."

Bavorští Turci budou hlasovat

V Bavorsku žijící Turci mohou v Mnichově a ve Fürthu hlasovat o ústavním referendu ve své vlasti, sdělila PNP. Z pohledu ministerstva vnitra proti těmto místům už schváleným ministerstvem zahraničí nic nemluví. Ve Fürthu by mohli odevzdat hlasy oprávnění z Francka, Horní Falce a Durynska v nepoužívané hale, v Mnichově si turecký konzulát vyhlédl vzhledem k nedostatku jiných míst bývalou poštu ve vnitřním městě, „která je vhodná pro takové malé akce", jak řekl Alexander Stumpf ze správního odboru okresu. Lze prý očekávat nanejvýš 180 lidí najednou. V celém Německu mohou Turci hlasovat ve třinácti městech.

Učitelské přesčasy

Rakouská ministryně školství Sonja Hammerschmidová na interpelaci v Národní radě řekla, že rakouští učitelé odvedli ve školním roce 2015/16 celkem na 5,4 milionu hodin placených přesčasů, z toho 2,2 milionu na základních školách. Vyplaceno jim za ně bylo kolem 260 milionů eur, píší OÖN. Nezapočítány jsou neplacené suplované hodiny, jimiž jsou kantoři v určitém rozsahu povinováni.