List OÖN mu předestřel názor německé političky CDU Gitty Connemannové, která požaduje zákonem stanovenou dobu pro klienty na rozmyšlenou před zamýšlenou tetováží (Deník informoval). Podle Thauerböcka to není potřeba. „Každý dospělý svéprávný člověk by měl být schopen pochopit dosah svých rozhodnutí. V Evropě se tetuje 5400 let, a najednou by všichni lidé měli k takovému kroku potřebovat poručníky?!“ říká.

Připomíná, že každé studio v Horních Rakousích je povinováno jednou ročně si nechat přezkoušet akreditovaným institutem nezávadnost. Doklad o tom musí předat zdravotnickému úřadu, který provádí nepravidelné kontroly. „Tím má Rakousko nejpřísnější zákon o tetování v Evropě,“ tvrdí.

Připouští, že bohužel jsou také nelegální tatéři. „Každé legální studio je opakovaně konfrontováno se žádostmi o opravu práce fušérů, což je vždycky problematické, protože nevíme, jaký barevný materiál byl použit,“ vysvětluje Thauerböck. Při pořizování „kerky“ v oficiálním studiu v Rakousku musejí barvy odpovídat zákonným normám. Když se někdo nechá tetovat někde na dovolené, může věc vypadat už trochu jinak.

Na otázku, jak vypadá jeho průměrný klient, odpovídá: „Nemám žádného průměrného zákazníka – pracuji pro všechny! Právníci, kněží, lékaři, jeden ředitel banky, ti všichni už se ode mne nechali tetovat. Mému nejstaršímu klientovi bylo 86 let a byl zámečníkem.“ Rozvíjí, že tatéři jsou ze zákona povinováni zákazníky ústně a písemně informovat o možných vedlejších účincích zákroku. Ptají se jich také na okolnosti, které by vylučovaly bezpečnost postupu, například na alergie. K dílu přistupují teprve po klientově podepsání tohoto poučení. Co se týče mladých zájemců, s písemným souhlasem rodičů je mohou tetovat od 16 let. V jeho studiu ale až od osmnácti, dodává.

Dotazu po nejoblíbenějších námětech se vyhýbá s tím, že pro každého objednatele navrhuje extra motiv. A na otázku, zda i on sám je tetován, říká, že „pár tattoo má na nohách, několik na horní části těla a na velmi intimních zónách“.

Na vínko a kulturu

Od 30. srpna do 1. září, denně od 13 do 23 hodin, se linecké Staré Město stane opět centrem rakouské vinařské kultury, napsaly OÖN. K ochutnání ušlechtilých nápojů pozve na 70 předních vinařů této spolkové země, galeristé vystaví díla v průchodu Landhausu a gastronomové nabídnou jako vhodný „podklad“ vybrané lahůdky. Areál svátku vína se rozprostře od Hahnaengasse přes Starý trh, Staré Město přes arkády Landhausu až na Promenade. „Stejně jako v minulých letech mohou návštěvníci spojit požitky s dobrým účelem a tříeurovým ,sklenkovným´ přispět firmě Rechberger k pomoci 15letému Felixovi s downovým syndromem a dalšími chorobami,“ píše list.

Léto o dva stupně teplejší

Při zohlednění prognóz pro poslední srpnové dny bude léto 2018 v Rakousku o 1,9 stupně teplejší než v dlouholetém průměru, konstatuje Volksblatt. Podle Manuely Kalcherové z Centrálního úřadu meteorologie a geodynamiky by to bylo čtvrté nejteplejší léto ve 252leté historii měření, ale na dosah je prý dokonce třetí místo. 2018 navazuje na extrémně teplé nynější období. „Z deseti nejteplejších let historie bylo šest v poslední době,“ říká Kalcherová.

Toto léto je také neobvykle suché, pokračuje deník. Do 26. srpna spadlo o 22 procent méně srážek než v průměru. Nejsušším zůstává „neohroženě“ léto 1873, kdy napršelo o 32 procent méně než v průměru.