Předchozí
1 z 19
Další

Skautská pouť

Tradiční skautská pouť - prezentace činnosti pro veřejnost.Tradiční skautská pouť - prezentace činnosti pro veřejnost.Zdroj: Deník/Edwin Otta

O víkendu 23. a 24. dubna se na Sokolském ostrově v Českých Budějovicích uskuteční skautská pouť. Přijít můžete mezi 9. a 16. h. Na místě bude skautský jarmark s výrobky jednotlivých oddílů, uvidíte závod pramic Horké pádlo, vystoupí skautští umělci jako Bonsai č. 3, Edík, Kuba Vančura aj., uslyšíte přednášky o ochraně přírody, ekologii, odpočinete si v čajovně. Ve Skautském muzeu se dozvíte něco o historii skautingu. Centrem města projdete v rámci hry na téma sv. Jiří. Akce je zdarma a pro všechny věkové kategorie.

Velikonoční koncert v kostele

Písecký komorní orchestr.Písecký komorní orchestr.Zdroj: Archiv PIKO
Nenechte si ujít Velikonoční koncert Píseckého komorního orchestru pod vedením dirigenta Felixe Slováčka mladšího. Uslyšíte díla G. F. Händela a J. Haydna a recitaci Lenky Ebelové. Koncert se koná v sobotu 23. dubna v děkanském kostele Narození Panny Marie v Písku. Přijďte v 19 h. Zaplatíte vstupné 220 Kč, vstupenka na místě bude stát 250 Kč.

Naučte se techniku Tiffany

Metoda Tiffany.Metoda Tiffany.Zdroj: Deník/ Redakce
Netolický dům dětí pořádá v pátek a v neděli 22. a 24. dubna v 17 h tvořivou dílnu Tiffany. Naučíte se vyrábět šperky a také obrázkovou techniku Tiffany. Věnovat se vám bude lektorka Martina Dvořáková. Cena za dvě lekce je 400 Kč. Hlaste se na mailu pedagog.netolice@ddmprachatice.cz nebo zavolejte na telefon 728 782 430.

Potkejte se s Jiřím Slívou

Galerie Špejchar vystavuje Jiřího SlívuGalerie Špejchar vystavuje Jiřího SlívuZdroj: Pavel Šmidrkal
Přijďte v sobotu 23. dubna do Galerie Špejchar Želeč, kde můžete vidět kreslený humor Jiřího Slívy a obrazy Romana Nováka. Kreslíř, grafik a humorista Jiří Slíva galerii navštíví. Od 18.30 h bude hrát, zpívat, bavit slovem i podepisovat.

Zahájení sezony v kostýmech

Zahájení zámecké sezony v Českém Krumlově.Zahájení zámecké sezony v Českém Krumlově.Zdroj: Deník/Zuzana Kyselová
V Českém Krumlově bude v sobotu 23. dubna slavnostně zahájena zámecká sezona. Tentokrát se těšte na téma Odprodej Krumlova císaři Rudolfu II. Od 14 h projde městem průvod v historických kostýmech. Vyjde od barokního divadla na V. zámecké nádvoří. Po cestě budou vystoupení. Půjde se přes II. zámecké nádvoří, Latrán, Radniční ulicí, Náměstí Svornosti, Horní ulicí až k Městskému divadlu.

Čarodějnice na statku

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Lenka Čapková
Statek Sněhurka v Českých Budějovicích pořádá v sobotu 23. dubna od 14 h Čarodějnický rej. Děti se mohou těšit na hravé úkoly, koně, poníky, tombolu, skákací hrad a kouzelníka. Na akci zapálí symbolickou hranici a bude táborák s možností opékání buřtů, které si účastníci přinesou. Na místě bude k dispozici čaj a káva. Vstupné 50/90 Kč.

Loutkohrátky v Táboře

První ročník Loutkohrátek v Táboře.První ročník Loutkohrátek v Táboře.Zdroj: Deník/Pavel Šácha
Na náměstí Mikuláše z Husi budou v sobotu od 13 do 17.30 h lákat rodiče s dětmi Loutkohrátky. Na pátém ročníku zahraje orchestr Péro za kloboukem. Ve 13.30 h představí karlovarské Divadlo loutek autorskou pohádku Duhový princ loutkaře Honzy Kindla. Ve 14.30 h Loutkové divadlo Špalíček zahraje maňáskové představení Guliver v maňáskově. Následovat bude od 16 h představení s velkými dřevěnými marionetami Perníková chaloupka Loutkového divadla Kozlík. O hodinu později Divadlo loutek zakončí akci pohádkou Zlatá rybka loutkaře Honzy Kindla. V rámci doprovodného programu si děti zajezdí na historickém kolotoči a na kolotoči ze sudů, bude se žonglovat, házet do pastí a uvidíte loutky na výstavě a v loutkovém ateliéru.

Přednáška o cestování Nepálem

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Ivana Řandová
Ve strakonické čajovně Na Půdě si můžete v pátek 22. dubna poslechnout od 18 h Povídání o Nepálu. O svých cestách po Nepálu vám poví Veronika Pešíková. Cestovatelka bude vyprávět o treku na Tilicho lake, Pokhaře, Kathmandu. Uslyšíte také o životě v buddhistickém klášteře. Vstupné 150 Kč.

Koštujte vína z Čech a Moravy

Táborský festival vína.Táborský festival vína.Zdroj: David Peltán a archiv redakce
Ochutnávat víno v Táboře můžete třetí dubnový víkend. Vydejte se od 11 h po místních sklepech a sklípcích, kde bude k dostání to nejlepší z Moravy a Čech. V nabídce bude 70 vín, láhev vody Šumavský pramen, dostanete skleničku a katalog  vín s mapkou sklepů, kapsičku na skleničku a zúčastníte se komentované prohlídky chodeb s vinnými zastávkami. Vstupné 690 Kč.

Za vínem se můžete vypravit i ve Strakonicích do Panské zahrady. Tam od 12 do 22 h můžete ochutnávat vína z 16 vinařství Čech a Moravy. Od 13 h vám k tomu zahraje cimbálová muzika Kaňúr, v 19 h vystoupí Třískáč a ve 20 h přijde na řadu DJ LukyS. Akcí budou provázet Luděk Holý a Filip Jasinský. Vstupné zdarma. Na místě zakoupíte festivalové sklenice za 100 Kč, do nichž se bude nalévat.

Splašená vejce na zámku

Splašená vejce na zámku v Jindřichově Hradci.Splašená vejce na zámku v Jindřichově Hradci.Zdroj: Josef Böhm
Na jindřichohradeckém zámku můžete hledat splašená vejce. Ještě do neděle 24. dubna budete na I. okruhu Adamova stavení nacházet na osm set vajec různých velikostí, barev a v různých kompozicích.

Rozkvetlá Blatná

Růže v BlatnéRůže v BlatnéZdroj: Deník/Jana Urbanová
Rozkvetlou Blatnou se můžete kochat v pátek 22. dubna od 13 do 17 h. V oknech domů na Tř. J. P. Koubka totiž budou různé letničky. Programem a tvůrčími dílnami vás provedou floristka Andrea Šmídová a zahradník Vladislav Bouše. Řezané růže bude prodávat Helena Šourková, budete moci také zakoupit či objednat balkonovky či sazenice růží.

Vystoupí Miroslav Kemel a Vladimír Javorský

Vladimír Javorský a Mirek Kemel.Vladimír Javorský a Mirek Kemel.Zdroj: archiv Pacovského poledníku

Ve Strunkovicích nad Blanicí uslyšíte v sobotu 23. dubna koncert karikaturisty a písničkáře Miroslava Kemela a kapelou. Jako hudebník také vystoupí herec Národního divadla Vladimír Javorský. Přijďte v 19 h do místního kina. Vstupné 200 Kč.

Zahrajte si kuličky

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník/Luboš Jeníček
Kuličkiáda pro velké i malé se koná v sobotu 23. dubna ve 14 h u hasičské zbrojnice ve Starých Prachaticích. Součástí doprovodného programu bude tvůrčí dílna, hraní pétanque a hudební zábava.

Probouzení broučků

Probouzení broučků. Ilustrační fotoProbouzení broučků. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Kristýna Klusáková
Děti si v Týně nad Vltavou užijí v neděli 24. dubna v 15 h Probouzení broučků. Broučci půjdou od sokolovny do Bedřichových sadů. Po cestě oslaví Den země i sv. Jiří. Přes Vltavu se bude jezdit na raftech.

Ornitologická procházka

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Jiří a Jitka Šimkovi
Pozorovat ptáky můžete v sobotu 23. dubna od 8 h na ornitologické procházce. Účastníci se sejdou v Hrašově ulici v Prachaticích u Husinecké přehrady na místě k parkování. S sebou si vezměte dalekohled, příruční atlas ptáků, na sebe pevnou obuv a terénní oblečení. Ve 12 h se budou opékat buřty, které si donesou účastníci. Uvidíte ptáky lesů a nivy Blanice, uvidíte odchyt a kroužkování pěvců, dozvíte se o hnízdění ptáků. Slova se ujmou ornitologové Pavel Světlík a Aleš Vondrka. Řeč bude o sokolech, tetřevech a tetřívcích.

Naučte se cha-chu

TančírnaTančírnaZdroj: Deník/Adéla Stejskalová
Tančit se bude v Týně nad Vltavou do rytmu cha-chy. Učit vás budou v pátek 22. dubna lektoři z taneční školy Start Tábor. Pobaví i přiučí se zkušení tanečníci i začátečníci. Kromě výukového bloku si užijte i standardní a latinsko-americké tance. Těšte se i na taneční soutěž. Přijďte v 19 h. Vstupné 150 Kč.

Veteráni projedou jihem

Jedna ze zastávek  South Bohemia Classic  byla ve Vlachově Březí.South Bohemia ClassicZdroj: Stanislav Falář

Milovníci krásných aut se mohou v sobotu 23. dubna kochat veterány, které projedou jihem Čech v rámci rallye Spring South Bohemia Classic. Prezentovat se budou už v pátek 22. dubna od 19 h na Žižkově náměstí v Táboře, kde je od 7 h najdete i druhý den. Soutěž startuje v 10 h. V 10.14 h projedou veteráni Malšicemi, v 11.06 h Kolodějemi nad Lužnicí, v 11.13 h Týnem nad Vltavou, ve 12.14 h budou v Kestřanech, ve 13.18 projedou Radomyšlí, blatenský zámek bude na řadě ve 13.45 h, ve 14.21 h bude na trase Orlík, Chyšky navštíví v 15.22 h, v 15.50 h budou v Jistebnici, cílem je v 16.30 h Tábor. Celou trasu najdete na https://www.springclassic.cz/. Vyhlášení vítězů a následná párty se konají v 19 h v táborském hotelu Dvořák.

Žehnání motorkářům a benefice

Žehnání motorkářům. Ilustrační fotoŽehnání motorkářům. Ilustrační fotoZdroj: Deník/Jaroslav Loskot

Motorkáři Železní páni a Panthers pořádají v sobotu 23. dubna u Písku I. žehnání motorek. Ve 14 h přijďte na letiště v Krašovicích, žehnat se bude v 15 h, následuje v 16 h vyjížďka. Na místě je možné přespat, ale je třeba rezervace. S sebou si vezměte spacák. Bude hrát kapela Kocour & Friends. Vstupné 100 Kč. Akce je charitativní, výtěžek půjde Diacelu Písek pro děti s cukrovkou a bezlepkovou dietou.

První pečení v Úsilném

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Václav Šolta
Poprvé budou péct v obecní peci v Úsilném v sobotu 23. dubna. Přijďte do altánu Pod Kaštany. Pečivo se bude ochutnávat od 10 h, ve 13 h dostane pec požehnání, stejně tak altán a nové hasičské auto.

Kul.turista tentokrát na Lannovce

Pojízdná kancelář Kultr.uristaPojízdná kancelář Kul.turistaZdroj: Deník/Markéta Trubková
Kulturní turistickou kancelář Kul.turista, která souvisí s kandidaturou na Evropské hlavní město kultury 2028 a představuje kulturu města, najdete tentokrát, až do neděle 24. dubna, na Lannově třídě. Zaměřuje se na Havlíčkovu kolonii, Mladé, Nové Hodějovice a Vídeňské předměstí. Všechny dny kancelář bude v horní části Lannovky u nádraží informovat o kandidatuře. V pátek 22. dubna i v sobotu 23. dubna si tam můžete dát mezi 11. a 13. h Kafe za příběh. V pátek vás tu čeká urbanistický workshop (od 11 h), ochutnávka kávy nebo swingová tančírna (od 18 h). V sobotu se  promění v prostor pro tanec, graffiti a pouliční umění (od 14 h) a v neděli se dozvíte, proč je Lannovka jako stvořená pro skejtování (od 14 h). U Vatíku v pátek v 17.30 h uslyšíte Koncert s respektem s kapelami Cindži Renta a Never been 2 Jamaica. V Zeyerově ulici u Paulátů zase od 12 do 18 h navštívíte Sousedskou slavnost, kde nakoupíte, budete měnit knihy a hračky či se něco naučíte na workshopu klempířství. V 16 h v Zeyerově ulici hraje Divadlo Víti Marčíka Eliščiny pohádky. Sousedskou slavnost zažijte i v sobotu na hřišti Brožíkova od 10 do 13 h a v parku Polní – Regule od 14 do 18 h. Od 16 h se tamtéž potkají starousedlíci. V neděli se na Maláku od 15 h sejdou sousedi na hostinu, děti se zúčastní bojovky s čertem od 16 do 18 h.