Spot provokativní formou ukazuje, že nezáleží na cestě, jakou se do rodiny dítě dostane. Někde to je po vášnivých chvílích v posteli a jinde po o něco méně atraktivním vyplňování formulářů – na konci je ale stejný výsledek, dítě ve vaší náruči.

„Chtěli jsme k tématu pěstounské péče přilákat co nejvíce pozornosti veřejnosti. Je to téma opomíjené a přitom velmi důležité - v českých ústavech je aktuálně 8000 dětí a právě nedostatek pěstounů je jedním z hlavních problémů celého systému české sociální péče," říká Julie Kochová z iniciativy Dobrý start, která za kampaní Díky pěstounství stojí.

Rodina - ilustrační foto.
Dětské domovy jsou přeplněné a pěstouni chybějí, varují odborníci

Spot, který má na svědomí režisér Jan Látal s karlínskou agenturou NICE!, balancuje tak trochu na hraně. Tvůrci však věří, že přitáhne k tématu pozornost a strhne z pěstounství stereotypy. 

Jedním z hlavních hrdinů byl ve spotu písničkář Tomáš Klus a jeho žena Tamara. „Bylo mi ctí, protože věřím, že jedna z cest ke šťastnému světu vede skrze vymazlené děti. Při vší úctě k sestřičkám a tetám z kojeneckých ústavů, děti nejde v práci vymazlit tak, jako doma, v rodině," říká Klus. 

Zájem osobností

Moderní pěstounství už dávno neznamená vzít si do péče několik dětí najednou a uvázat se na celý den k plotně, ale je možností pro odvážné a moderní rodiny i singles.

„Zájem osobností o účast v klipu nás až překvapila - všichni souhlasili prakticky hned po přečtení scénáře. Ve spotu všichni hráli bez nároku na honorář a o téma se osobně zajímají a věnují se mu i na sociálních sítích. Doufáme, že právě i díky pomoci našich osobností se nám podaří získat ještě víc zájemců o pěstounství," říká také Kochová. 

Lucie Vondráčková.
Lucie Vondráčková: Děti, sázení stromů a hry. To je teď můj život

Kampaň Díky pěstounství byla zahájena na konci minulého roku a o více informací si díky ní napsala už více než tisícovka zájemců. Koordinátorky kampaně nabízí zájemcům o pěstounství informace a podporu a jsou připravené je provést celým procesem k podání žádosti o pěstounskou péči.

Spot Různé cesty měl premiéru 24. června a zadavatelem je organizace Dobrý start se svým projektem Díky pěstounství.

Natáčení spotu proběhlo na začátku června v lokacích na pražském Novém světě a Malostranském náměstí.