Ve filmu jste měl možnost točit s živou opičkou, která vypadá neskutečně roztomile. Jak se vám s ní natáčelo?
Opička byla bezkonkurenčně nejhorší herecký partner, kterýho jsem v životě měl. Málem jsem přišel o oko. Točí se samozřejmě v určitým tempu a zvířata se mu musejí přizpůsobit, což je většinou komplikovaný. Tady to tempo bylo rychlý, takže to zvířátko bylo v obrovským stresu. Bylo mi ho až líto, jak mi ho tam přivazovali šňůrkama, aby bylo alespoň pár vteřin v záběru. Nápad to byl od scenáristů hezkej, ale realizace byla extrémně náročná.

Jinak vše probíhalo v pohodě?
Mně se točilo moc dobře, byla to první větší věc po roční covidové pauze, takže jsem se zase dostal mezi lidi, a hlavně jsem měl kliku na postavu.

Jan Kanyza se snaží brát situaci s nadhledem
Spaní v mikině, nižší teplota, otužování. I slavní řeší, jak ušetřit za energie

Hrajete tam světoběžníka z Brna. Ve skutečnosti také pocházíte z Brna, byla to náhoda?
Artur (režisér Artur Kaiser, pozn. red.) chtěl někoho hodně odjinud, buďto nějakého Valacha, Moraváka, až jsme nakonec zvolili Brno, aby se to nepletlo s jinou postavou, kterou hraju v seriálu Pálava.

Jako Brňák tam šprechtíte i italsky…
S italštinou jsem na tom o něco lépe než moje postava, poněvadž jsem byl před lety na kurzu, mám Itálii rád a hodně tam jezdím. Zjistil jsem, že od Florencie na jih už nikdo neumí ani slovo jinak než italsky, takže jsem se musel naučit základy italštiny, abych si na Sicílii mohl koupit kafe a ubytovat se v hotelu.

Názvy káv, které jste ve filmu sypal z rukávu jeden za druhým, máte tedy v malíku…
To byla čistá improvizace. (smích)

Marek Ztracený
Marek Ztracený: Moje chování mě mrzí. Hodně jsem pil, na něco si hrál

Nechával jste si kvůli filmu narůst vlasy?
Dlouhé vlasy jsem měl po lockdownu, na což Artur řekl, ať je nestříhám. Ještě jsem v té době dělal muzikál Kouř, kde hraju postavu s dlouhýma vlasama, takže jsem ušetřil za paruku a tady je při natáčení taky využil.

Co vás teď do konce roku čeká?
Čeká mě klidnější podzim i zima, poněvadž jsem měl extrémně náročný první půlrok, tak jsem rád.