Zákon sice umožňuje dát krátkodobou ochranu lidem, kterým hrozí případná újma na zdraví či jiné vážné nebezpečí, ale o aktivaci tohoto bodu po prvním kole prezidentských voleb zatím policie, pod kterou spadá Útvar pro ochranu prezidenta, neuvažuje. „Do okamžiku zvolení je každý kandidát běžným občanem, a ze zákona mu tedy ochrana nepřísluší,“ vysvětlil mluvčí Policejního prezidia David Schön.

O prezidentovi České republiky rozhodne druhé kolo. Utkají se v něm Andrej Babiš (vlevo) a Petr Pavel.
Proč u voličů uspěli právě Pavel a Babiš? Důležitou roli hrálo několik faktorů

Platí ale, že policisté mají zvýšenou pohotovost. „Kolegové,kteří mají ochranu prezidenta na starost, se samozřejmě na nadcházející volbu a postup po vyhlášení výsledků připravují. Z taktických důvodů se však nikdy nevyjadřujeme ke konkrétním opatřením spojeným s ochranou osob,“ informoval Schön ještě před volebním víkendem.

Podle Deníkem osloveného bezpečnostního konzultanta Zdenka Zahradníka se o bezpečnost prezidenta starají jednotky desítek ochránců. Ti budou mít za dva týdny, po druhém kole, na starost nově zvolenou hlavu státu. „Už nyní je nachystaný tým, který si hned po oznámení výsledků voleb nového prezidenta převezme. Teprve poté se tento tým postupně ustálí podle požadavků nové hlavy státu,“ řekl Zahradník, který se v minulosti staral například o bezpečnost Václava Klause. Dodal, že až do případného zvolení se většinou kandidáti spoléhají na ochranku soukromou.

Stále pod dohledem

Budoucí nejvyšší ústavní činitel bude pod dohledem čtyřiadvacet hodin denně. Snídat či večeřet s ním ale policisté ani bezpečnostní služba nebudou. „Ochranka je v blízkosti prezidenta, ale nesdílí s ním žádnou místnost. Například když bude bydlet v domě na Hradě, ochránci budou připraveni ve vedlejší budově. Když bude prezident bydlet v paneláku, ochranku zase najdete na separovaném místě. Vždy ale bude hlava státu na očích ochránců,“ uvedl konzultant. Dodal, že většinou se ochránci po několika hodinách střídají.

Kromě výše zmíněného také platí, že během běžného dne by na sebe agenti neměli nijak upozorňovat. Opakem je pak případná návštěva veřejných akcí. „Tam musí být plán připraven dopředu. A je pak na daném prezidentovi, kolik lidí chce mít kolem sebe,“ popsal Zahradník.

Prezident Miloš Zeman a jeho ochranka v roce 2017Prezident Miloš Zeman a jeho ochranka v roce 2017Zdroj: Profimedia

Více profesí

Celá ochranka prezidenta se skládá z několika profesí. „Kromě osobní stráže je v ní i řidič či tým lidí, kteří zajišťují bezpečnost v okolí nebo se starají o zajištění zahraničních cest,“ doplnil Zahradník, který po boku Václava Klause stál i v roce 2012, kdy na něj v Chrastavě zaútočil šestadvacetiletý muž plastovou pistolí a několikrát na něj vystřelil.

Miloš Zeman jezdil ve voze značky Tatra.
Mercedes, nebo radši Škoda? Auta s českým rodokmenem měli Masaryk, Beneš i Zeman

„U toho jsem bohužel byl. Tehdy to nebyl průšvih bezpečnostní služby, ale celé to bylo špatně připraveno. Klaus měl tehdy s sebou jen dva lidi,“ zavzpomínal Zahradník.

Prezident není jediným ústavním činitelem, který má zákonem přidělenou ochranku. Strážci zákona musí dohlížet také na předsedy vlády a obou komor parlamentu. Dále jsou pak pod ochranou i ministři zahraničních věcí, vnitra, spravedlnosti a průmyslu a obchodu nebo financí.