V úterý 31. března dvě minuty před 14. hodinou přijali hasiči oznámení o požáru kostela v Mirovicích. "Je kompletně zasažená střecha a krovy," konstatovala jihočeská mluvčí hasičů Vendula Matějů. Na místě jsou profesionální hasiči z Písku a Blatné a dobrovolní hasiči z Čimelic, Mirovic a Rakovic.

Požár komplikuje silný vítr. "Je vyhlášen II. stupeň poplachu. Nemáme informace o tom, že by byly uvnitř nějaké osoby, nicméně hasiči stále provádějí průzkum," doplnila mluvčí.

Podle mirovické místostarostky Marie Hrdinové šlo o elektrický zkrat. "Nemám to potvrzené, jen jsem to slyšela. Naštěstí se snad nikomu nic nestalo," řekla. 

Asi za hodinu a půl od začátku požáru ho podle jejích informací hasiči zvládli uhasit. "Vyhořela střecha, propadl se strop, ale pořád to tam doutná. Hasiči setrvávají pro jistotu na místě, protože to ještě není úplně na sto procent uhašené," informovala v 15.35 hodin Marie Hrdinová.

Silný vítr však komplikovat práci hasičů nepřestal. Požár opět rozdmýchal. "Nad obytnou částí strop pořád doutná a požár pokračuje," konstatovala za hodinu a půl Marie Hrdinová.

Na střeše kostela shořel vysílač společnosti O2, proto byli odpoledne lidé v Mirovicích, kteří  využívají služeb tohoto operátora, bez mobilního a internetového spojení do 17 hodin. Bylo to i důvodem, proč se naší redakci nepodařilo spojit se starostou Mirovic Zdeňkem Bártou, který byl na místě od začátku.

"Jako první byli u kostela naši dobrovolní hasiči, pak dojížděli ostatní z Písku, Rakovic, Čimelic, Blatné a Zalužan. Jsou tady pořád, protože stále hoří, vítr to pořád rozdmýchává. Naštěstí je to východní vítr, kdyby byl od západu, bylo by to horší, odnesly by to okolní domy, ale oheň šel na nezastavěnou část. V obytné části kostela bydlí jedna osoba, ale ta naštěstí vyběhla včas ven, takže je v pořádku," konstatoval Zdeněk Bárta.

Hasiči podle něj z kostela vynesli obrazy a veškeré zařízení, aby se nepoškodilo, protože hrozí zřícení stropu. Příčinu požáru zatím policisté a hasiči zkoumají. "Může jí být například elektroinstace, ale nnedá se vyloučit  také komín. Zatím nevíme," uzavřel Zdeněk Bárta.