V noci z neděle na pondělí zachvátily plameny dvoupatrový rodinný dům vedle areálu Základní školy v Čimelicích. Požár si vyžádal dva životy. "Jedna nadýchaná osoba je v péči zdravotníků," konstatovala mluvčí hasičů Vendula Matějů. 
Na místě zasahovaly profesionální hasiči z Písku a jednotky z Čimelic a Mirovic. Krátce před půl šestou dostali hasiči požár pod kontrolu a kolem deváté hodiny ráno předávali místo požáru policii, která bude šetřit okolnosti.

Totožnost zemřelých zatím policie nepotvrdila. Podle místních obyvatel žili v domě tři lidé - starší pár s dospělým synem. "Je to hrozný šok. Teprve teď jsem se dozvěděla, že tady syn hasil od dvou hodin v noci. Bydlím na druhé straně Čimelic a neslyšela jsem ani sirény," uvedla čimelická obyvatelka, která si nepřála být jmenována.

Jiné ženě z Čimelic, která si přišla nakoupit do sousedního obchodu, bylo nad ránem při venčení psa divné, jaké světlo se objevuje na obloze. Teprve pak zjistila, co se stalo.

Ilustrační foto
V Květově někdo ukradl obálku s penězi

Další zdejí obyvatelka uvedla, že ji kolem páté hodiny ráno překvapilo, že v jejich jinak klidné ulici uvízd kamion na ledovce a za ním se řadila další auta. Netušila, co se děje. Teprve až později zjistila, tudy policisté odkláněli dopravu z hlavního tahu kvůli hašení požáru.

Dům, kterému shořelo prakticky celé patro a střecha, je na hlavním tahu Písek - Praha. Dopravu, kterou stejně jako zásah hasičů komplikoval mráz, řídili policisté. Odkláněli provoz přes vedlejší ulice. Kolem osmé hodiny byla trasa plně průjezdná.

"Při hasebních pracích bylo poskytnuto ošetření muži, ročník 1957, který uváděl, že má v domě ještě své dva příbuzné - ženu a mladšího muže. Bohužel i přes pokus o jejich záchranu se nepodařilo osoby z hořícího domu dostat včas ven. Následně byl muž transportován do zdravotnického zařízení," upřesnil krajský policejní mluvčí Milan Bajcura.

Dodal, že po uhašení požáru byla na místo povolána výjezdová skupina Služby kriminální policie a vyšetřování Územního odboru Písek, kdy společně s vyšetřovatelem HZS JčK a statikem, prohlédli požářiště, kde nalezli torza dvou lidských těl.

Tlaková vlna po výbuchu plynu v kotli vyrazila okna kotelny na Plešivci.
Tlaková vlna po výbuchu kotle vysklila plešiveckou kotelnu

"Na místě bylo provedeno ohledání celého domu i nalezených těl a kriminalisté nařídili soudní pitvu, která bude následně provedena na soudně lékařském oddělení," doplnil Milan Bajcura.

Příčinu požáru šetří Policie České republiky Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje.

"Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu Usmrcení z nedbalosti," konstatoval Milan Bajcura.

Škoda způsobená požárem je předběžně vyčíslena na tři miliony korun.