Jak informovala mluvčí hasičů Vendula Matějů, odjelo 11 hasičů ze stanic České Budějovice a Tábor. Mají dvě cisterny, dva dopravní automobily a jeden velitelský vůz. Z toho jedna cisterna je velkokapacitní, využívaná právě při podobných událostech, jako je lesní požár u Hřenska.

"Odřad jihočeských hasičů, připravený pro pomoc při likvidaci lesního požáru u Hřenska, vyrazil v půl třetí ráno. A v tuto chvíli je již nasazen v Hřensku v místě, které je na mapce," uvedla mluvčí.

Mapka ukazuje, kde na Hřensku zasahují hasiči z jihu Čech.Mapka ukazuje, kde na Hřensku zasahují hasiči z jihu Čech.Zdroj: HZS JČ

Jihočeští hasiči jsou nasazeni v úseku u Hřenska na soutoku Labe a Kamenice v pásu podél Labe i Kamenice. "Na místě jsou podřízeni veliteli zásahu," doplnila Vendula Matějů s tím, že všech jedenáct mužů jsou zkušení hasiči. Nasazeni byli hned ráno po příjezdu. Jak dlouho zůstanou na místě se zatím nedá určit. Jsou připraveni podle Venduly Matějů zůstat ve Hřensku i několik dnů.

S lesními požáry mají zkušenost i jihočeští hasiči. I v letošním roce jich museli několik likvidovat. Nebyly takového rozsahu jako ve Hřensku, zpravidla je ale boj s plameny spojen se stejnými problémy jako na severu Čech. Podle Venduly Matějů jsou to především obtížný terén v místě zásahu a problematická doprava vody. To se řeší buď velkoobjemovými cisternami nebo třeba dálkovou přepravou vody napojením hadic a čerpadel i na poměrně velkou vzdálenost.