Podobným vyděračským metodám se v angličtině říká scam, český název zatím neexistuje. Útočník obvykle tvrdí, že někoho přes webkameru natočil při sledování stránek pro dospělé, a pokud rychle nezaplatíte, rozešle video všem vašim přátelům a kolegům. Dalším běžným trikem je hrozba exekučním příkazem. V takovém případě podvodník vyzývá k úhradě faktury, jinak prý předá pohledávku exekutorům. V příloze pak skutečně zasílá dokument např. s názvem „faktura. 20190920. zip“. Příloha pak často obsahuje škodlivý kód.

Počítače a zabezpečení - Ilustrační foto
Radíme čtenářům: Bezpečně zaplatit na internetu není nic složitého

Václav Zubr, bezpečnostní poradce společnosti EsetZdroj: EsetJak poznat podvod? Žádosti už dávno nejsou psány špatnou češtinou. Vždy apelují na emoce, jako jsou strach nebo stud, a vyzývají k okamžité reakci. Nereagujte ukvapeně. Neotvírejte podezřelé soubory, případně si ověřte telefonicky, zda je konkrétní příloha v pořádku. Telefonní číslo však neberte z e-mailu, vyhledejte si jej mimo.

Vždy se vyplatí mít v počítači instalovaný bezpečnostní program, který vás před podobnými podvody ochrání. Pak je velmi nepravděpodobné, že by někdo mohl sledovat vaši soukromou činnost na internetu.

Počítačový virus - Ilustrační foto
Radíme čtenářům: Že nepotřebujete antivirový program? Chyba lávky