O tom, jak se zrodil tento úspěch a jak náročná to byla sezona i po ekonomické stránce, jsme hovořili s předsedou oddílu házené TJ Sokol Písek a lékařem družstva žen Rudolfem Žabou.

Zisk medaile v interlize žen je úspěch, na který se v Písku čekalo dlouhých sedm let. Jak byste zhodnotil tuto sezonu?

Letošní sezonu hodnotíme jako nejúspěšnější za celou dobu, co Písek působí v interlize. V základní části soutěže jsme obsadili krásné páté místo a získali třicet bodů, v české části jsme pak vybojovali třetí místo a tím i bronzové medaile. Pamatujeme roky, kdy jsme do play off vstupovali se čtrnácti nebo  šestnácti body. Je vidět, že kvalita našeho družstva se hodně zvedla.

Pěkného úspěchu jste dosáhli nejen v interlize, ale opět se vám dařilo i v evropském Challenge Cupu…

V evropském poháru jsme dosáhli dalšího významného úspěchu, kdy po loňském čtvrtfinále jsme letos postupovali od samého základu. Ve druhém kole jsme turnajovým způsobem porazili v Mostaru všechny tři soupeře a bez ztráty bodu jsme postoupili do třetího kola.

V něm jste se střetli s rakouským soupeřem. Jaká byla jeho kvalita?

Ve třetím kole jsme narazili na tým SSV Dornbirn Schoren, který vzbuzoval respekt. Jenomže v konfrontaci s tímto celkem se plně ukázala kvalita naší interligy: doma jsme Dornbirn porazili 32:11 a na jeho hřišti jsme zvítězili 49:24. Rakušanky se v tomto zápase loučily se svým trenérem a chtěly se mu za jeho práci odvděčit vítězstvím. Jenomže opět se ukázala kvalita našeho týmu, který vyhrál rozdílem třídy.

A pak už přišlo osmifinále…

V osmifinále jsme z ekonomických důvodů sehráli oba zápasy v turecké Antalyi s místním družstvem. A sehráli jsme je velice důstojně, i když jsme prohráli po výsledcích 31:37 a 29:37. Celek Antalye se později probojoval až do finále Challenge Cupu, kde se mu v prvním zápase podařilo porazit francouzský Le Havre, ale ve druhém utkání se stejným soupeřem prohrál větším brankovým rozdílem a skončil druhý.

Co tedy vašemu týmu přinesla účast v letošním ročníku evropského poháru?

Řekl bych, že účast a výsledky v evropském poháru pomohly našim děvčatům k získání většího sebevědomí a  zkvalitnění jejich hry. Poté přišla úspěšná série, kdy jsme v interlize vyhráli sedm zápasů v řadě. Tím jsme dosáhli toho, že v jarní tabulce soutěže jsme skončili na druhém místě za Michalovcemi.

A co účast píseckého družstva v Českém poháru?

V Českém poháru byl Písek nasazen do třetího kola, ve kterém v Praze porazil prvoligové Kobylisy 38:20. Ve čtvrtfinále jsme pak doma podlehli Porubě 31:32. Moravský celek postoupil až do finále, kde prohrál s Veselím nad Moravou 24:27.

Vraťme se k interlize, ve které jste postoupili do play off a tam získali bronzové medaile…

Postupu do play off si velice ceníme, protože jsme za sebou nechali takové celky, jako je Most, tradiční účastník bojů o medaile Olomouc, a pražská Slavia, ještě v nedávné době vítěz interligy. V semifinále play off jsme se střetli s Porubou. Na jejím hřišti jsme dva úvodní zápasy prohráli 26:34 a 26:37.

Ve třetím utkání jsme doma vyhráli 27:25 a hned následující den jsme ve čtvrtém duelu  prohráli 23:32, když úvodní poločas jsme vyhráli 17:11. Tímto výsledkem jsme zůstali za branami finále a bojovali jsme o třetí místo se Zlínem.

Obě utkání hraná pohárovým způsobem venku a doma jsme vyhráli: ve Zlíně 32:27 a doma po velkém boji 32:30. Tímto výsledkem jsme získali historicky první medaili v soutěži pro jižní Čechy, potažmo pro Písek.

O tento úspěch se zasloužili nejen hráčky a členové realizačního týmu, ale také naši partneři a skvělí fanoušci. Bez jejich pomoci bychom takového výsledku nedosáhli. Myslím si, že tento úspěch zhodnotí až historie, protože podle mého názoru už nebudeme tak blízko k zisku medaile jako právě letos.

Proč myslíte?

Hlavním důvodem je nedostatek financí. V interlize žen jsou kluby, jako je Most či Poruba, které  jsou v tomto směru docela někde jinde, včetně tréninkových možností a celkového zázemí. A také si mohou dovolit mnohem vyšší rozpočet na sezonu než máme my. Vypadá to, že oba tyto celky budou hrát na špici tabulky a ostatní družstva mezi sebou sehrají vyrovnané zápasy o další místa.

Můžete říci, jaký je zdravotní stav hráček, které z důvodu zranění chyběly v sestavě družstva?

Hned na začátku sezony se nám zranily dvě nadějné reprezentační dorostenky Veronika Novotná a Veronika Malá. Z reprezentačního srazu žen z utkání ve Slovinsku o postup na mistrovství Evropy se vrátila zraněná Michaela Borovská, která nám v rozhodujících zápasech v závěru sezony hodně chyběla.

A aby toho nebylo málo, v posledních zápasech absentovala i Kateřina Vrabcová, jež má přetržený úpon bicepsu a  čeká ji operace. Z osmi spojek, které jsme měli k dispozici na začátku sezony, zůstaly trenérovi Slavíkovi  pouze tři. Lze říci, že uvedená zranění svým způsobem limitovala celou soutěž.

Hodně se hovořilo o tom, že na zápasy play off jezdili rozhodčí ze Slovenska…

Musím říci, že interliga je stále finančně náročnější soutěží. Semifinále a finále řídili slovenští rozhodčí, což pro náš klub znamenalo další finanční zátěž, neboť jsme je vypláceli v eurech. Proto bych z tohoto místa chtěl znovu poděkoval našim partnerům v čele s městem Písek za jejich finanční, materiální i další pomoc.

Jaké akce vás čekají v nejbližší době?

V sobotu 16. června se v Pardubicích zúčastníme slavnostního vyhlášení nejlepších házenkářů a házenkářek Česka. Bude to u příležitosti konání zápasu mužů Česko – Rusko, které je kvalifikací o postup na mistrovství světa 2013. Na galavečeru budeme mít želízko v ohni Ivetu Luzumovou, věřím, že se umístí vysoko.

A ve středu 20. června se v Bratislavě zúčastníme losování nového, v pořadí již osmého,  ročníku interligy žen. Podle smlouvy je to poslední ročník této soutěže, pak se uvidí, co bude dál.

Kdy družstvo žen zahájí přípravu na novou sezonu?

V červnu hráčky trénují   individuálně. Na novou sezonu se družstvo začne připravovat poslední týden v červenci na atletickém stadionu v Písku. Začátkem srpna se pak tým zúčastní týdenního soustředění  na Mozolově. V plánu je několik přípravných zápasů. Máme také nabídku k účasti na dobře obsazených turnajích  ve Stuttgartu a v Otrokovicích.

Fanoušky jistě bude zajímat, které hráčky již v příští sezoně neuvidí v píseckém dresu…

Brankářka Lenka Vařečková chce ze zdravotních důvodů ukončit závodní činnost, a Iveta Luzumová zřejmě zamíří na zahraniční angažmá do Francie. Již nyní pracujeme na posílení týmu. Máme vyhlédnutou jednu dorosteneckou brankářku a několik mladých hráček na post spojky. Realizační tým se nemění a i v příští sezoně bude pracovat ve stejném složení.

Mohl byste zhodnotit výsledky  žaček a dorostenek?

Mladší dorostenky vyhrály českou část první ligy a ve finále prohrály s Olomoucí, takže stejně jako v loňském roce obsadily v Česku druhé místo. Starší dorostenky skončily v první lize na pátém místě.

Starší žákyně postoupily v šesti kolech žákovské ligy až do finále, které se hrálo právě v Písku. Děvčata se neztratila, ale ve vyrovnaných zápasech nezvládla koncovku a s jednou výhrou obsadila šesté místo.

V reprezentačním družstvu žen máme dvě hráčky, a to Ivetu Luzumovou a Alenu Stellnerovou. Obě se v příštích dnech zúčastní akademického mistrovství světa v Brazílii. Pro již zmiňované zranění byla z reprezentace vyřazena Michaela Borovská. V reprezentačním družstvu dorostenek je Dominika Bullová, pro zranění byly vyřazeny Veronika Malá a Veronika Novotná.

Jaké to bude, hrát v nové sezoně bez Ivety Luzumové? Jak moc budou chybět její zkušenosti a vstřelené góly?

Bude to hodně těžké a všichni si ti to uvědomujeme. V této sezoně jsme některé zápasy hrály bez Ivety a podařilo se nám je vyhrát, tak uvidíme. Družstvo tvoří kolektiv, výborní jednotlivci jsou třešničkou na dortu. Musíme se přeorientovat na to, že budeme hrát bez Ivety a že to musíme zvládnout.

Bude příští sezona pro Písek opět úspěšná?

Všichni věříme, že bude úspěšná. Poruba, Most a Veselí nad Moravou budou vzhledem k nákupu kvalitních hráček patřit k favoritům, o čtvrté místo bychom měli bojovat my se Slavií. Opět si nedáváme žádné cíle, aby se hráčky zbytečně nestresovaly. A musíme věřit, že výsledky se dostaví.