Prvním soupeřem hokejbalistů Písku v domácí Orange aréně byl tým Stars Suché Vrbné, tedy jeden z největší rivalů v soutěži a hlavně soupeř, který dokázal jako první po pěti letech na konci května vyhrát nad Švantlákem sérii play-off.

Hosté přijeli k Otavě v kompletní sestavě, zato Písečtí mají se svým složením stále velké problémy. Museli tak využít celou pětici hráčů z rezervního celku, jehož zápas předcházel hlavnímu taháku sobotního programu v Orange aréně.

Hostům také patřil úvod utkání, do něhož vstoupili aktivně, a tlačili se před Bučka v písecké brance. V 7. min. ho překvapil  střelou pod břevno Houdek a hosté šli do vedení – 1:0. Pak se také osmělili písečtí borci, začali hru vyrovnávat a vytvářeli si nebezpečné šance. Hlaváč v brance Starsu byl ale pozorný a držel čisté konto.

Do prostřední části zápasu šli domácí s cílem konečně překonat hostujícího gólmana. Výsledkem jejich snahy bylo první vyloučení hráčů Starsu. To však ještě zůstalo gólově nepotrestáno.

Při dalším prohřešku hostů proti pravidlům, který byl znásoben dvojnásobnou početní výhodou, však již domácí byli úspěšnější. Gába našel volného Kozáka, který na nic nečekal a střelou mezi Hlaváčovy betony zařídil první gólovou radost Švantláku – 1:1.

Pak utekl písecký Kolář, při zakončení byl faulován, ale rozhodčí Zachoval k překvapení všech domácích hráčů a diváků nenařídil trestné střílení, ale pouze udělil menší trest pro obránce Starsu. Tuto početní výhodu však oranžovo-černí nedokázali využít.

Poslední patnáctiminutovka byla gólově nejbohatší z celého utkání. Ve 34. min. poslal Stars znovu do vedení ranou od modré Krotký – 2:1. Pak přišlo poslední vyloučení hostů v utkání a domácí opět trestali. Úspěšný byl dělostřelec Sup, který  se poprvé dostal ke své obávané střele za modrou čárou a Hlaváč byl bez šance – 2:2.

Radost píseckých hráčů ale netrvala více než 56 vteřin, neboť ve 37. min. vystřelil od červené čáry Šebek a Buček, který neměl svůj den, opět kapituloval – 2:3.

Hráči Švantláku byli rychlou odpovědí hostů zaskočeni, přesto se pokoušeli o třetí vyrovnání. Ondřej Gába několikrát v utkání nebezpečně vypálil, ovšem stejně jako jeho mladší bratr v prvním  kole, ani on nedokázal mířit do černého.

I druhá formace HC ŠD  přikládala ruku k dílu, ale Hlaváč držel hostující tým ve vedení. Písek zkusil dlouhou hru bez brankáře, ale znovu narážel na jistého Hlaváče. Necelou půlminutu před závěrečnou sirénu se navíc povedl hostům útočný brejk a Osenský pojistil vítězství svého týmu – 2:4.

Branky a nahrávky: 29. Kozák (O. Gába, Vážný), 36. Sup (Kozák, Bárta) – 7. Houdek (Čížek), 34. Krotký (Hlaváč), 37. Šebek (Krotký), 45. Osenský (Čížek, Houdek). Střely 33:33. Vyloučení 2:5, využití 2:1, v oslabení 0:0, 32 diváků.

Sestava HC ŠD Písek: Buček – Hronek, Kozák, Pelc, Sup, Procházka – O. Gába, O. Bárta, Vážný – Mergl, Kolář, Bíba, Kocourek.

Trenér píseckého týmu Vít Čapek po zápase řekl:

„V utkání jsme si vytvořili dostatek brankových příležitostí, ale naše žalostná koncovka a výkon brankařů rozhodly o tom, že body putují do Českých Budějovic. Hráči z B-týmu se předvedli ve velmi dobrém světle."

Ve třetím kole 2. NHbL zajíždějící písečtí hokejbalisté tuto sobotu znovu do Českých Budějovic, kde je budou od 11 hodin hostit místní Vikingové. S tímto soupeřem se Švantlák utkal před začátkem soutěže na turnaji v Blatné a zvítězil 1:0 po nájezdech.

VÁCLAV PELC