Do Kaplice zamíří elita českého motokrosu i řada kvalitních cizinců ve třídách MX1, MX2, Veterán a 85 ccm.

V nejsledovanější kubatuře MX1 bude chybět obhájce titulu a suverénní vítěz posledních dvou závodů v Jiníně a v Dalečíně Němec Max Nagl, jenž bude ve stejném termínu startovat v německém šampionátu, který je pro něj letos prioritou.

Po třech odjetých závodech drží červenou tabulku pro lídra šampionátu španělský závodník José Butron z týmu JD Gunnex, který má také nejlépe nakročeno k titulu. Druhý je nejlepší z českých jezdců Dušan Drdaj, třetí místo drží Nagl, i když musel vynechat úvodní podnik v Pacově.

Z Jihočechů je mnohonásobný mistr republiky Martin Michek (o víkendu přivezl páté místo z dálkové rallye v Maďarsku) aktuálně šestý a osmá příčka patří stále se lepšícímu Rudolfu Plchovi, jenž se naposledy v Dalečíně blýskl druhým místem v kvalifikaci. Zdravotní potíže naopak letos ještě bohužel nepustily do hry Václava Kováře s Martinem Fiňkem.

Josef Bigas kouzlí se svým trialovým speciálem.
Josef Bigas se věnuje trialu pátou sezonu a vyhrál svůj první mistrovský závod

Žhavé želízko v ohni má jihočeský motokros mezi veterány. Zdeněk Blábolil se po pěti letech vrátil k motokrosu a mezi jezdci nad čtyřicet let si vede znamenitě. Ve všech šesti doposud odjetých rozjížďkách obsadil druhou příčku za suverénním Petrem Bartošem a druhá pozice mu pochopitelně patří i v průběžné klasifikaci.

Kapličtí pořadatelé se na atraktivní závod pečlivě chystají. „V areálu jsme připravili nová divácká místa. Prokáceli a pořezali jsme několik starších stromů, takže po celé trati je teď mnohem lepší rozhled,“ hrdě hlásí předsedkyně AMK Kaplice Blanka Vaněčková. Novinkou je také pergola a nová stálá prodejna s veškerým motokrosovým materiálem.

Profil jedné z nejnáročnějších tratí u nás zůstává stejný. „Profil se nemění, ale trať bude výborně upravená. Chystáme ji již podruhé. Poprvé nám ji v minulém týdnu spláchl silný déšť,“ posteskne si.

Vzhledem ke složité koronavirové situaci se v Kaplici pojede letošní vůbec první závod. „Jediné plus vidím v tom, že jsme se mohli na závod opravdu dobře připravit. Nejbližší okolí tratě se změnilo opravdu dost. Věříme, že vyjde počasí a přijde hodně diváků,“ přeje si.

Nedělní hlavní závod startuje ve 13 hodin, tréninkové jízdy začínají už v 7.45.

Program závodu

7.45 volné tréninky

9.30 kvalifikace

11.40 I. jízda 85 ccm

12.40 slavnostní zahájení

13.00 I. jízda veteráni

13.35 I. jízda MX2

14.10 I. jízda MX1

14.55 II. jízda 85 ccm

15.50 II. jízda veteráni

16.25 II. jízda MX2

17.10 II. jízda MX1