Dnes začíná nový ročník Kooperativa Národní basketbalové ligy. Novinkou je pravidlo, že hráč bude vyloučen poté, co se dopustí jednoho technického a jednoho nesportovního faulu.
Prvním sokem jindřichohradeckých basketbalistů bude dnes u Vajgaru Nymburk. S dnešním soupeřem Lvů je spojena další novinka. Středočeši odehrají celou základní část a sehrají tedy stejný počet zápasů jako ostatní účastníci NBL. V základní části, se utká každý s každým doma a venku. Každý celek tedy odehraje 22 utkání.
Kádr Nymburku sice opustil Pavel Houška, který přestoupil do Děčína, i tak dnes čeká Jihočechy přetěžká premiéra. „Zápas s Nymburkem bereme jako další přípravný zápas. Taková je realita, protože Nymburk je naprosto někde jinde než my," nedává svému týmu velké šance v duelu s českým gigantem trenér domácích Karel Forejt.
Lions již potvrdili příchod dvou zahraničních hráčů. Jsou jimi Brit Chris Tawiah a také Američan Malcolm Brooks. Zkušební doba stále běží dalšímu americkému hráči Ryanu Cantymu. „Ještě nejsme rozhodnuti, zdá si ho necháme, ale vypadá to, že by se u nás mohl chytit," říká Forejt. V letošní Kooperativa NBL bude působit celkem 34 zahraničních hráčů převážně z USA.
Další novou tváří v sestavě Jindřichova Hradce je rozehrávač Daniel Hejda, který přichází z Písku. Staronovou tváří je Theodor Dlugoš, který se vrátil z Nymburku. U Vajgaru naopak skončili Jakub Kaša a Tomáš Vošlajer. Smlouvu klub neprodloužil ani s Jakubem Hanušem.
„Budeme mít jeden z nejmladších a nejméně zkušených týmů v soutěži. Zapojování vlastních odchovanců je však podle mě správná cesta," je přesvědčen jindřichohradecký kouč.
Nezkušenost se podle trenéra může projevit zejména na rozehrávce, kde dostanou šanci mladíci Jakub Novák a Daniel Hejda, který je však momentálně zraněný. V záloze má Karel Forejt ještě Theodora Dlugoše a Štěpána Ficala.
„Výsledky v přípravě nebyly nic moc, ale třeba vloni nám vyšla přípravná utkání výborně a v lize jsme skončili poslední. Myslím, že jsme zapracovali na obraně, tak uvidíme, jak budeme konkurenceschopní," vyhlíží novou sezonu Karel Forejt.