Písecký HC ŠD musel odvracet dva mečboly kvalitního soupeře. Do sestavy Švantláku se vrátili Tomáš a Ondřej Bártové a Nikola Gajovský, po dvou letech také oblékl oranžovo-černý dres brankář českého národního hokejového týmu Jakub Kovář.

TŘETÍ UTKÁNÍ:

HC ŠD PÍSEK – TJ STARS SUCHÉ VRBNÉ 4:2 (2:1, 0:0, 2:1). Stav série 1:2.

Domácí na svého soupeře vletěli jako uragán. Po 27 vteřinách od úvodního vhazování dostal míček na útočnou modrou obránce Sup a znovu, jako již několikrát v této sezoně, nechytatelnou ranou prostřelil vše, včetně Hlaváče v hostující brance – 1:0. V úvodu 3. min. byl vyloučen hostující Unger a Písečtí měli výhodu první přesilové hry v zápase.

A sehráli ji skvěle, soupeře rozebrali a unavili, míček po ose Gajovský a Ondřej Gába doputoval až ke kapitánovi píseckého týmu Hronkovi, který jen nastavil hokejku a poslal jej do odkryté brány – 2:0.

V 7. minutě se k sehrání početní výhody dostali také hosté a stejně jako Písečtí, také oni využili hned první početní výhodu zásluhou Cikána – 2:1. Hra se po snížení Starsu vyrovnala a zaplněná Orange Aréna sledovala tuhý boj o každý metr hřiště.

V prostřední části hry měli hráči Švantláku další dvě přesilové hry, ale ty ke gólovému efektu nevedly. Dál tak pokračovala pravá bitva play off. V poslední třetině začalo přibývat vyloučených na obou stranách a adrenalin stoupal v tělech hráčů i diváků.

Výbuch radosti domácích barev přinesla 38. minuta. Písečtí se osvobodili z hostujícího tlaku, rychlá přihrávka našla rychlonohého Habarta, který běžel sám na Hlaváče. Ten první pokus domácího útočníka ještě kryl, ale písecký matador si s dorážkou dokázal poradit – 3:1.

Z dvougólového vedení se ale Švantlák radoval pouze minutu, Lonsmín vykřesal pro Stars naději a snížil na jednogólový rozdíl – 3:2. Ve 42. minutě byly potrestány oba fauly hostů a Písek měl možnost dvojnásobné přesilové hry po celé dvě minuty.

Již po čtyřiceti vteřinách se ale jeden z hráčů Starsu mohl vrátit do hry. Habart si vyměnil míček s Martinem Všetečkou, který trpělivě hledal volné spoluhráče. Gajovský si seběhl k tyčce Hlaváčovy branky, kde nikým neatakován počkal na skvělý Všetečkův pas a završil brankový účet utkání – 4:2.

Hosté sice ještě získali početní výhodu a zkusili hru bez brankáře, ale to už na zaslouženém a skvěle vybojovaném vítězství Švantláku  nic nezměnilo.

Branky a nahrávky: 1. Sup (Roth), 4. Hronek (O. Gába, Gajovský), 38. Habart (Gajovský, O. Gába), 42. Gajovský (M. Všetečka, Habart) – 9. Cikán (Unger), 39. Lonsmín (Cikán).

Střely 50:30, vyloučení 6:9, využití  2:2, v oslabení: 0:0, 83 diváků. Sestava HC ŠD Písek: D. Gába (Buček) – Sup, Kozák, M. Všetečka, Suchý, Hronek, Vážný, T. Bárta, Marek, Pelc – O. Gába, Gajovský, Habart – Kovář, Kubeš, D. Všetečka  – R. Volf, Sýbek, Roth – O. Bárta.

ČTVRTÉ UTKÁNÍ:

HC ŠD PÍSEK – TJ STARS  SUCHÉ VRBNÉ 7:1 (3:0, 3:1, 1:0). Stav série 2:2.

I ve druhém utkání v Orange Aréně musel písecký HC ŠD zvítězit, aby odvrátil hrozící konec sezony. Hráči Starsu sice měli lepší začátek zápasu, ale příliš dlouho jim to nevydrželo.

Brankostroj Švantláku odstartoval v 7. min. Roth, který si v útočném pásmu uzmul míček, obkroužil hostující obránce a přesnou střelou švihem propálil Hlaváče – 1:0.

Uběhla půlminuta a Písečtí se znovu radovali. A radost to byla obrovská, neboť velkou střeleckou smůlu protrhl Ondřej Gába – 2:0.       V polovině 9. min. zavezl do útočné třetiny míček Hronek, posunul jej na Volfa a ten přesnou střelou trefil mezi betony hostujícího gólmana – 3:0.

Úvod druhé části přinesl další početní výhody pro Švantlák. Ty z první třetiny zůstaly sice nevyužity, ale celkově pátá trvala pouze devět sekund. Při chuti byl znovu Ondřej Gába a připsal si druhou branku v utkání – 4:0.

Polovina 21. min. přinesla týmu Starsu nepopulárního bůra, pod který se po asistenci Habarta podepsal Sýbek – 5:0. Tím také skončilo účinkování Hlaváče v hostující bráně, vystřídal ho Musil. Ve 25. min. prožili jedinou gólovou radost v utkání také hosté, kteří zužitkovali rychlý kontr tři na jednoho. Úspěšným střelcem byla posila z týmu staronového mistra ČR Vlašimi Jan Nýdl – 5:1.

Musil v brance Starsu vydržel s čistým kontem až těsně do druhé sirény. Po třech vteřinách od vyloučení hostujícího Máčeho se radoval ze vstřelené branky Gajovský – 6:1.

Třetí třetina se již dohrávala pouze z povinnosti. Oranžovo-černí potěšili své příznivce ještě jedním gólovým zásahem. Rychlý brejk, který založil písecký gólman David Gába, zužitkoval po Gajovského nahrávce Sýbek a stal se druhým dvougólovým střelcem zápasu – 7:1.

Branky a nahrávky: 7. Roth (Volf, Vážný), 8. O. Gába (Habart, Gajovský), 9. Volf (Hronek), 19. O. Gába  (Habart, M. Všetečka), 21. Sýbek (Habart), 30. Gajovský, 33. Sýbek (Gajovský, D. Gába) – 25. Nýdl (Unger, Cikán).

Střely 41:31, vyloučení 4:7, využití 2:0, v oslabení 0:0, 65 diváků. Sestava HC ŠD Písek: D. Gába (Buček) – Sup, Kozák, M. Všetečka, Suchý, Hronek, Vážný, T. Bárta, Pelc – O. Gába, Gajovský, Habart – Kovář, Kubeš, D. Všetečka – R. Volf, Sýbek, Roth –  O. Bárta.

Písecký trenér Vít Čapek k domácím utkáním řekl:

„V sobotu jsme měli impozantní vstup do utkání, ve třetí minutě jsme vedli 2:0. Stars se dostal do zápasu díky přesilovce. Ty měl výborné. Byla to bitva o každý kousek hřiště, ale ukázali jsme větší vůli po vítězství a po zásluze jsme vyhráli. V neděli na nás Stars vletěl, ale vydrželo mu to pouze první tři střídání. Pak jsme převzali otěže utkání do svých rukou a po zbytek času jsme dominovali v pohybu a hlavně ve střelbě. Naše hra byla založena na bezchybném brankaři Gábovi a zdravé agresivitě celého mužstva. Musím všechny hráče pochválit za předvedené výkony v obou zápasech. Teď pojedeme s pokorou na Stars  udělat důležitý třetí krok."

Ve druhé semifinálové sérii je již rozhodnuto. Betonova Holubov zvládla obě utkání v Žernovicích s domácími Prachaticemi  a po vítězství 3:1 na zápasy postupuje, stejně jako v loňském roce, do finále.

Tuto sobotu se rozhodne, zda se v něm znovu utká s HC ŠD Písek nebo se Starsem Suché Vrbné. Písečtí stáli sice na pokraji vyřazení, ale výbornými domácími zápasy se znovu vrátili do boje a ten chtějí úspěšně zakončit na českobudějovické Vltavě. Bližší informace o začátku utkání budou ještě zveřejněny na webových stránkách klubu www.hcsdpiseck.cz nebo na facebooku www.facebook.com/HCSDPisek.

VÁCLAV PELC