Ve druhé lize házenkářek zde proti sobě nastoupily dva nejlepší týmy soutěže.

Domácí Lokomotiva byla před utkáním v čele tabulky, rezerva Písku byla s dvoubodovým odstupem druhá.

Českobudějovické házenkářky byly v prvním poločase dlouho ve vedení, na konci první půlhodiny se ale karta obrátila a do kabin šly s tříbrankovým náskokem hráčky Písku.

Písecké házenkářky se dostaly na koně a ve druhém poločase už byly lepším týmem. Nakonec odjížděly z Českých Budějovic spokojené, neboť domácí Lokomotivu porazily 29:24.

Kromě výhry v důležitém derby se písecké béčko může radovat i z vedoucího postavení ve druhé lize. Díky sobotnímu vítězství vystřídaly hráčky Sokola Lokomotivu na prvním místě.

Na výhře Písku se sedmi nastřílenými góly podílela Nikola Kozáková. „Ve druhém poločase jsme zařadily vyšší rychlostní stupeň. Vlastně už na konci prvního poločasu jsme začaly víc běhat. Prvních dvacet minut to byla taková házená bez pohybu, nebyla to moc hezká podívaná,“ zhodnotila zápas nejlepší hráčka píseckého družstva.

Kozáková je mimochodem maminkou ani ne dvouletého synka a právě péče o potomka ji na čas vytrhla z interligového kolotoče. „Pohyb už mi chyběl a těšila jsem se, až zase budu moc začít hrát. Za béčko jsem nastoupila už vloni a zkusila jsem i interligu, ale vrátila jsem se zpět do béčka. Bylo to tak pro mě lepší. S interligovým áčkem normálně trénuji, ale hrát za béčko je pro maminky ideální,“ říká Nikola Kozáková.

Do nejvyšší soutěže se chce určitě vrátit, kdy to bude ale zatím sama netuší. „Dokonce mám připravený i dres, kdyby náhodou bylo potřeba (směje se). V áčku je teď ale na pozici spojek dost mladých holek, takže se nikam necpu. Jedině, že by mě trenér povolal. Prioritou jinak pro mě zůstává B tým,“ říká ke svému možnému návratu do interligového áčka Písku Kozáková.

Skloubit péči o dítě s házenou není pro Nikolu Kozákovou žádný problém. „Tréninky máme večer od sedmi do devíti. To už malý chodí spát, takže se v péči o našeho synka s tatínkem prostřídáme,“ vysvětluje.

V dresu Lokomotivy České Budějovice nastupuje Jana Rusfelová. V Písku prožila několik úspěšných sezon. „Vzhledem k tomu, že všechny písecké holky dobře znám, tak je to pro mě spíš těžké. Nerada proti Písku hraji,“ říká hráčka Lokomotivy České Budějovice na rovinu.

Svým bývalým spoluhráčkám stále drží palce, prohra ji ale pochopitelně mrzela. „Myslím, že rozhodla naše nekoncentrovanost a neproměňování našich vyložených šancí z křídel. Také jsme dělaly hrozné chyby v obraně. Dostaly jsme dost laciných gólů od pivotmanek. To se nám nesmí stávat,“ našla Rusfelová příčiny porážky.

Českobudějovická Lokomotiva si první ligu v nedávné minulosti zahrála a postupu do vyšší soutěže by se hráčky Lokomotivy jistě nebránily. První příčku sice nyní přepustily kolegyním z Písku, soutěž je ale stále teprve na začátku. „Pokusíme se druhou ligu vyhrát. Věděly jsme, že s Pískem nás čeká těžký zápas. Budeme se muset víc snažit, abychom na jaře Písku porážku vrátily. Písek jinak považuji za největšího favorita soutěže, budeme ale bojovat, abychom první na pásce byly my,“ udělala tečku za jihočeským derby Jana Rusfelová.