Jihočeský sportovec roku Martin Bidař se závodní partnerkou mají za sebou těžký, ale úspěšný křest ohněm. Po krátkém programu, kdy vyjeli 65,90 bodu (a byli v tu chvíli průběžně čtvrtí), jim nadšeně aplaudovala ostravská hala. 

I když Martin Bidař po výjezdu z trojitého toeloopu upadl, krasobruslařské celebrity pro stanici ČT sport hodnotily premiéru českého páru jen v superlativech. Spokojena očividně byla trenérka Eva Horklová i oba sedmnáctiletí debutanti. "Strašně mě mrzí chyba, kterou jsem na začátku udělal," povídal do kamer Jihočech Martin Bidař, ale na rtech mu stejně hrál úsměv. "Byl jsem nervózní, hrozně jsem se toho bál," přiznal s úlevou.

Nejmladší pár ve startovním poli neměl vůbec lehkou pozici, když vyjel na led jako čtrnáctý v rozjížďce hned po dvojici Savchenková, Massot, která patří ke kandidátům na medaile. Měl však obrovskou podporu publika a tlak ustál.

Dušková s Bidařem se ve čtvrtek večer v Ostravě představí ve volných jízdách. Zatím jsou sedmí z osmnácti.

Na třetím místě byl průběžně brněnský oslavenec Ondřej Hotárek, ten však startuje ve dvojici za jinou zemi - Itálii. Nakonec se propadl na čtvrtou pozici. 

Před mladými Čechy smekla i legenda, někdejší mistr světa René Novotný: "Líbilo se mi to moc," řekl pro Českou televizi. "Když si vzpomenu, jak náročné bylo závodit před českým publikem, zažili jsme to v Praze, tak obdivuji už to, že jedou na ME seniorů, ještě doma, slyšeli jsme tu atmosféru, a oni dokázali plnit prvek po prvku, o čemž ten krátký program je. Ten pád jako kdyby nebyl. Klobouk dolů, strašně jim držím palec!" rozplýval se René Novotný nad výkonem českých reprezentantů. 

Juniorští mistři světa v mix zóně hned rozdávali rozhovory. "V podstatě jsme se jen smáli, že pojedeme po tak výborném páru, protože je to naše první zkušenost. Nemysleli jsme na to, spíš jsme si to užili," prohlásila jako vždy veselá Anna Dušková.