Písečtí sobotní utkání prohráli 3:4, v neděli padli v poměru 2:9. „Musíme se všem omluvit za to, co jsme předvedli. Bylo to až nedůstojné. Je před námi rozhodující zápas, ve kterém půjde o všechno," uvedl útočník Václav Pelc.

Termín pátého utkání bude teprve upřesněn.

HC ŠD Písek – HBC Prachatice 3:4 (1:3, 0:1, 2:0) – stav série: 2:1

Branky a nahrávky: 3. Gába O., 32. Vlček (Všetečka D., Volf L.), 43. Volf L. (Hronek) – 7. Turek (Leffler), 8. Lang (Dojčar), 9. Reindl (Markytán), 17. Valenta (Lang, Sedláček). 

Střely: 41:21, Vyloučení: 6:9, Využití: 1:1. Počet diváků: 64.
Sestava HC ŠD Písek: Kukrál (Fišer) – Volf R., Marek, Hronek, Kozák, Hřebíček, Všetečka M., Bárta – Všetečka D., Hromádka, Gába O. – Vlček, Volf L., Habart – Mergl, Pelc, Hora, Kott.

Již na konci třetí minuty nahazoval Martin Všetečka míček za branku Prachatic, Ondřej Gába se dostal do souboje s hostujícím obráncem, který ale poslal míček rukou do vlastní brány – 1:0. Rychlé a snadné vedení ale Švantláku uškodilo. Horalové zvýšili tempo a během necelých dvou minut utkání otočili. Vše začal v čase 6:53 kapitán Turek, který zakončil spolupráci s Lefflerem – 1:1. O půl minuty později překonal Kukrála Lang – 1:2. Povedenou dvouminutovku z pohledu hostí zakončil v čase 8:36 Reindl – 1:3. Pro domácí hokejbalisty to byla studená sprcha a do přestávky se na žádnou odpověď nezmohli.

Ještě hůře pro Písecké bylo minutu a tři sekundy po přestávce, to se hosté radovali počtvrté, tentokrát byl úspěšným střelcem Valenta – 1:4. To již nevydržel gólman Kukrál a odešel na střídačku. Do branky se poprvé postavil brankář písecké zálohy Jiří Fišer. Nutno říci, že svůj debut zvládl velmi dobře a svůj tým několikrát podržel. Domácí zvyšovali herní a střeleckou aktivitu, ale častokrát se jim nedařilo trefit bránu.

Na začátku poslední třetiny se povedlo Píseckým konečně skórovat, o což se po souhře se spoluhráči postaral Vlček – 2:4. Švantlák pak na pár minut přibrzdila zbytečná vyloučení, která ale hosté nedokázali potrestat. Pak se domácí dostali do velkého tlaku, který ale byl stále bez gólového efektu. Až necelé tři minuty před třetí sirénou se prosadil tvrdou střelou od modré čáry Lukáš Volf – 3:4. Písečtí ještě měli šanci při přesilové hře. V poslední minutě zkusili i hru bez brankáře, ale vyrovnat se jim již nepodařilo.

HC ŠD Písek – HBC Prachatice 2:9 (0:3, 1:3, 1:3) – stav série: 2:2

Písečtí chtěli napravit nepovedenou sobotu. Hosté přijeli posíleni nejen prvním vítězstvím v sérii, ale také hráči z extraligového Kladna. Na první branku se v neděli čekalo až do poloviny úvodní třetiny, kdy se prosadil horalský Sedláček – 0:1. Pak začali úřadovat Kladeňáci - během jedné minuty se dvakrát radoval z branky Daniel Hnízdil a hosté vedli již 3:0.

Čtvrtá branka Prachatic přišla opět chvíli po zahájení prostřední části, jejím střelcem byl Markytán – 0:4. Pak si opět dvakrát vzala slovo kladenská klika, obě branky přidal tentokrát Pražák – 0:6. Až poté, ve 26. minutě, se povedlo vstřelit branku také Píseckým. Radek Volf snížil na 1:6 a Prachatičtí překvapivě vystřídali gólmany.

Také poslední třetina měla stejný průběh. Ve 35. minutě vstřelil svoji druhou brankou v utkání také Markytán – 1:7. Na začátku poslední pětiminutovky završil svůj hattrick Daniel Hnízdil – 1:8. O minutu později vstřelil poslední prachatickou branku v utkání Lang – 1:9. Ondřej Gába sice ještě půl minuty na to překonal také Pixu, ale jen tím završil střelecký účet utkání na 2:9.

Branky a nahrávky: 26. Volf R. (Volf L., Vlček), 42. Gába O. (Hromádka) – 8. Sedláček (Lang, Turek), 13. Hnízdil D. (Hnízdil M.), 14. Hnízdil D. (Pražák, Hnízdil M.), 16. Markytán (Pražák), 21. Pražák (Hnízdil M., Dojčar), 25. Pražák (Bušek), 35. Markytán (Hnízdil D.), 41. Hnízdil D. (Pražák, Švácha), 42. Lang (Sedláček). 

Střely: 33:39. Vyloučení: 10:6. Využití: 0:3. V oslabení: 0:1. Počet diváků: 48.
Sestava HC ŠD Písek: Fišer – Volf R., Marek, Hronek, Kozák, Hřebíček, Všetečka M., Bárta – Všetečka D., Hromádka, Gába O. – Vlček, Volf L., Habart – Mergl, Pelc, Hora, Kott.

Autor: Václav Pelc