V Blanské kotlině byl jezdec týmu Buksa/Ados druhý v kvalifikaci za dalším jihočeským motokrosařem Václavem Kovářem. „Za druhé místo jsem byl rád. Loni se mi totiž právě kvalifikace tolik nedařily a byl jsem někde třeba i šestý. Zaměřil jsem se na to i v tréninku, abych byl schopen zajet rychlé kolo, i když to pořád ještě není úplně ono,“ připustil.

Samotné finálové jízdy vyšly Michkovi ještě lépe než boj s chronometrem. Výborně se mu dařily především starty. „V první jízdě mi start vyšel ideálně, což byl klíč k prvnímu místu v cíli. Na trati se dělaly koleje, takže se předjíždělo trochu hůř než jindy. První jízda vyšla, ale byl to hezký souboj s Vaškem Kovářem,“ připomíná druhého Jihočecha v cíli.

Kovář se držel za Michkovými zády téměř celou úvodní jízdu. Ztratil až v jejím závěru. „Jel jsem si své tempo a čekal jsem, co bude dál. Vašek se držel opravdu dlouho. Je vidět, že přes zimu toho hodně najezdil a jel velice dobře,“ ocenil.

Druhá jízda měla podobný scénář. Michek vypálil první, nějaký čas se za ním vezl pro změnu jeho týmový kolega Maďar Szvoboda, ale ten později chyboval a král našich motokrosařů si jel jasně pro vítězství. Druhý za ním nakonec skončil opět Václav Kovář.

„Znovu mi vyšel start a pak už jsem si jenom hlídal rozestupy za mnou. Vašek Kovář jel opět famózně, to musím uznat. Přišlo hodně diváků, kterým bych chtěl poděkovat. Stejně tak i mému týmu. Na nejvyšším stupni se mi líbí a ostatní kluky bych na něj moc pouštět nechtěl. Všechno se ale uvidí až tak v půlce šampionátu,“ brzdí přehnaný optimismus.

Martin Michek
Martin Michek kraloval v Kaplici, sekundoval mu další Jihočech Václav Kovář

Kapličtí pořadatelé navezli přes zimu na trať zeminu, což bylo znát. „V některých pasážích se tvořily docela hluboké koleje. Jelo se v nich hůř, ale je to motokros a člověk si nemůže vybírat,“ má zcela jasno.

Dá se říct, že Blanská kotlina je Michkovou domovskou tratí. Dlouho se mu na ní však v mistrovských závodech nedařilo. Ale zlomil to a už čtyři roky zde nenašel přemožitele. „Doufám, že to ještě nějaký čas vydrží. Je fakt, že se mi v Kaplici dlouho nedařilo, ale teď je to naopak. A za to jsem rád,“ zdůrazní.

Větší znalost tratě oproti dalším soupeřům ale za nějakou velkou výhodu nepovažuje. „Snažím se být doma všude a pokaždé se pokouším zajet co nejlepší výsledek. Chci závodit bez výkyvů. V Kaplici je samozřejmě příjemné, že jsem doma, ale neřeším to. Jdu do toho naplno úplně všude.“

Domácí šampionát takhle brzy hodně dlouho nezačínal. Ani s tím mnohonásobný mistr republiky žádný problém nemá. „Počasí vydrželo, takže to bylo v pohodě,“ jen mávne rukou.

Připraven by měl být na letošní sezonu velice dobře. „Tvrdě jsem trénoval. Hodně jsem toho najezdil na motorce. Byl jsem ve Španělsku a v Maďarsku. Snažím se připravit co nejlépe a nikomu nedat nic zadarmo. Soupeři také nespí, nejlépe je to vidět na Vaškovi Kovářovi. Musím pořád přidávat, abych se udržel vepředu,“ nehodlá polevit v tréninku. „Chuť vyhrávat mám pořád stejnou.“

Rozhovor s trenérem Jihostroje René Dvořákem najdete v úterním vydáním vašeho regionálního Deníku.
Volejbalový Jihostroj se silného soupeře, který ho čeká, nebojí

Po čtyřech titulech v řadě je skoro zbytečné ptát se na cíl pro letošní sezonu. „Chtěl bych titul obhájit, to je jasné. Dám do toho sto dvacet procent,“ usměje se.

Kromě mistrovství republiky by Michek stejně jako loni rád naskočil také do mistrovství světa nejrychlejší třídy MXGP. „Některé závody v Evropě bych měl absolvovat,“ přikývne.