Mistrovství se v píseckém centru zúčastnilo zhruba třicet lezců z absolutní české špičky. Závodili na trasách, které běžní návštěvníci nelezou. Zhruba třetinu centra organizátoři kvůli závodům přestavěli. „Šlo o čtrnáctidenní přípravy. Musel přijet licencovaný stavěč, který je 
v republice jeden jediný," prozrazuje Martin Altman, jeden ze zástupců centra.

Pochvalné ohlasy

Uspořádání mistrovství České republiky podle něj není ziskovou záležitostí. „Český horolezecký svaz nám sice nějaké peníze přispěl, ale na pokrytí celkových nákladů to nebylo. Zbylé prostředky jsme si museli sehnat sami," uvádí.

Zástupci Lezeckého centra Lezetop Písek tak věří, že se díky mistrovství alespoň trochu zviditelnili. „Doufáme 
v to," říká Martin Altman. Organizátoři se dočkali pochvalných ohlasů. „Máme odezvu, že šlo o jedno z nejlépe připravených mistrovství," říká Martin Altman.

Lezecké centrum Lezetop by jednu velkou akci rádo pořádalo každý rok. V nejbližší době pak mistrovství mládeže, které už se v Písku uskutečnilo před dvěma lety. „Na rozdíl od dospěláků není zatíženo tolika pravidly, a proto je organizačně méně náročné. Výhodou navíc je fakt, že jde naopak o ziskovou záležitost."

Nejbližší akcí je třetí ročník akce halloween a Písecký pavouk. „Halloween je taková pěkná akce, kdy je centrum nasvícené pouze svíčkami, takže vše vypadá jinak, do toho hraje strašidelná hudba," popisuje Martin Altman. Písecký Pavouk se pak uskuteční poslední víkend v listopadu. V sobotu se utkají dospělí, v neděli děti.

Sto dětí v kroužcích

V kategorii dětí se utkají děti navštěvující kroužky v centru, ale i z jiných měst. Kroužky v píseckém Lezetopu celkem navštěvuje téměř sto dětí. „Na více už asi ani nemáme kapacitu," říká zkušený horolezec, který se dlouhodobě věnuje i tréninkové činnosti. U nejmenších dětí prý ani tak nejde o samotné lezení, ale spíše o pohyb formou hry.

Vyloženě tréninkové lezení navštěvuje sedm dětí. Martin Altman by si přál, aby se 
v české společnosti vyvrátilo dogma, že lezení je aktivitou pouze pro uzavřenou komunitu nadšenců. „Pracoval jsem v centrech v Anglii, kde je lezení bráno jako jakýkoliv jiný sport," poukazuje.

Písecký Lezetop je v současnosti závislý na zimní sezoně. „Když venku prší, tak je to fajn," usmívá se Martin Altman.