Oba turnaje byly součástí doprovodného programu ke kvalifikačnímu utkání reprezentačního družstva mužů o účast na ME 2020 a v neposlední řadě reakcí na nepochopitelný odpor libereckého hejtmana vůči házené, kterýžto se projevil tím, že odmítl zařadit házenou do letních olympijských her mládeže.

Krajský svaz pověřil sestavením a vedením krajského výběru starších žaček trenérskou dvojici Michal Horák (Sokol Písek) a Miroslav Vávra (HBC Strakonice). Oba trenéři díky své dlouholeté praxi samozřejmě měli přehled o hráčkách v regionu a věděli o jejich kvalitách, přesto zorganizovali jednodenní kemp, na kterém se měla závěrečná nominace doladit na výsledných 16 reprezentantek jihočeského kraje. Tak se i stalo a trenéři po kempu oznámili následující nominaci:

brankářky:

Sára Valvodová (Sokol Písek)

Klára Moravcová (Jiskra Třeboň)

pivoti:

Karolína Brůhová (Sokol Písek)

Anežka Kadlecová (HBC Strakonice)

spojky:

Adéla Hosnedlová (Sokol Písek)

Barbora Plojharová (HBC Strakonice)

Veronika Vávrová (HBC Strakonice)

Simona Schreibmaierová (Jiskra Třeboň)

Zuzana Coufalová (Házená J.Hradec)

Justýna Janoušková (Jiskra Třeboň)

Nicol Drnková (Jiskra Třeboň)

křídla:

Gabriela Hachová (Sokol Písek)

Eva Kordíková (HBC Strakonice)

Valentýna Hauserová (Házená J.Hradec)

Adéla Mazánková (Házená J.Hradec)

Anna Dobešová (Házená J.Hradec)

Jihočeský výběr byl zařazen do skupiny B, kde jeho soupeři byly výběry krajů Moravskoslezkého, Středočeského,Olomouckého a Ústeckého.

V zápasech této skupiny Jihočešky ani jednou nezaváhaly a celkem suverénně skupinu vyhrály, kdy největší obavy byly ze zápasu s Ústeckým krajem, ale nakonec se jako nejhouževnatější protivník ukázal výběr kraje Moravskoslezkého.

Výsledky ve skupině:

Jč – Středočeský 22:6

Jč – Ústecký 16:9

Jč – Moravskoslezský 19:14

Jč – Olomoucký 23:10

Jako vítěz skupiny náš výběr postupoval do semifinále přímo a čekal na svého soupeře, který vzešel z kvalifikace hrané týmy z druhých a třetích míst obou skupin křížem (2A – 3B a 3A – 2B). Výsledkem této kvalifikace bylo, že se jihočeský tým v semifinále utkal opět s výběrem Moravskoslezského kraje. Ve velmi těžkém utkání, kdy na obou stranách už byl znát úbytek sil z nemalé porce odehraných zápasů, zvítězily Jihočešky rozdílem tří branek 13:10 a mohly se radovat z postupu do finále, kde je čekal vítěz druhého semifinále a to bylo družstvo výběru kraje Praha.

Finálové utkání umístili pořadatelé do Ostravar Arény, která tou dobu byla již kompletně připravená na večerní kvalifikační utkání mužské reprezentace proti Bosně a Hercegovině. Všechna děvčata hrála v takovéto velké hale poprvé a při hře byla určitá dezorientace v prostoru znát. Utkání splnilo všechny atributy finále takovéhoto prestižního turnaje a svým vyrovnaným průběhem bylo jeho důstojnou tečkou. Výběr Prahy doslova v poslední vteřině řádné hrací doby vyrovnal, bylo to neuvěřitelné, protože na světelné tabuli skutečně svítil vteřinový údaj 59 poslední minuty, když míč přešel brankovou čáru a výsledné skóre tudíž bylo 10:10. Následovalo pětiminutové prodloužení, ve kterém děvčata z jihu Čech mobilizovala veškeré své poslední síly a svému soupeři nedala šanci. Vyhrála ho 3:0 a celý zápas tudíž skončil 13:10 a výběr Jihočeského kraje se stal vítězem tohoto výběrového klání.

Závěrem chci poděkovat předsedovi Jihočeského krajského svazu házené Karlu Šulcovi za zabezpečení prostředků na vybavení jihočeského týmu a Romanu Plojharovi z HBC Strakonice, který se k týmu připojil jako technický vedoucí, za zajištění veškeré administrativy v místě konání.

Tento pěkný výsledek ukázal, že dívčí potažmo ženská házená má na jihu Čech své místo.

Michal Horák