Na šampionátu startovalo 42 mužů a 28 žen, mezi nimi i český reprezentant a českobudějovický rodák Karel Lavický, který už má účast v Tokiu zajištěnou.

Vzhledem k tomu, že se v Cádizu sešla celá světová špička, byl to nejen pro něj velký předolympijský srovnávací test. Závod provázel silný vítr, první den natolik, že se nemohlo závodit. Celkem se odjelo devět rozjížděk.

„Myslel jsem, že bude výhodou jet šampionát doma v Cádizu, ale příroda si s námi zase pěkně pohrála a vytvořila neuvěřitelně náročné podmínky. První den jsem zajel hodně špatně, pak se to pomalu lepšilo. Musím přiznat, že úroveň závodníků je s blížící se olympiádou hodně vysoko. Přestože jsem chtěl alespoň v jedné rozjížďce dojet v první desítce, což se bohužel nepovedlo, byl z toho nakonec můj nejlepší výsledek na mistrovství světa,“ zhodnotil Karel Lavický umístění na 27. místě. „Gratulace vítězům, všem díky za podporu! Tokio je za rohem,“ dodal.

Dominanci v této třídě potvrdil nizozemský tým – zvítězil Kiran Badloe, mezi ženami se světovou šampionkou stala jeho krajanka Lilian De Geus.

Pětatřicetiletý surfař Karel Lavický, jehož domovským klubem je YC DIM Bezdrev, jel své první mistrovství světa ve třídě RS:X už před 15 lety v roce 2006. Zúčastnil se olympiád v Londýně 2012 a v Riu 2016. V Cádizu má pronajatý apartmán a dlouhodobě zde trénuje.