Po extraligovém utkání proti Zubří zněla na jeho adresu jen slova chvály. „Při vší úctě k brankářům Zubří musím konstatovat, že ten náš byl výrazně lepší. Jeho výborné zákroky nám pomohly umazávat náskok soupeře,“ řekl například kouč Strakonic Marienka.

Učitel tělocviku z Českých Budějovic nestojí mezi extraligovými tyčemi poprvé. Extraligu Jakub Jareš zakusil už v době, kdy se nejvyšší soutěž hrála v Třeboni.

Jaký to byl zápas pro vás osobně?
Byl to dobrý zápas. Na Zubří jsme se důkladně připravovali. Přesto mě jejich střelci překvapili pestrostí a také přesností střelby. Naštěstí nám to ale vyšlo.

Odchytal jste skutečně vynikající utkání. Několikrát jste se ale pokusil o trhák dlouhou přihrávkou přes půlku hřiště, hráči Zubří vám ale pokaždé váš záměr překazili. Nebyla to drobná kaňka na vašem povedeném výkonu?
Věděl jsem, že hráči Zubří jsou atleticky velmi dobře připraveni. Když tam ale ta mezera byla, tak jsem to prostě zkoušel. Ten pas však musí být stoprocentně přesný, protože když je o půl metrů kratší, tak to soupeř chytne.

Všechno jste ale napravil skvělými zákroky v brankovišti…
To je pravda, zákroky v brance jsem to napravil. Vyhráli jsme, takže nemusím být smutný. Přesto ale zamrzí, když uděláte hloupou chybu a pak z toho dostanete gól.

Taky jste se ale mohl zapsat mezi střelce, když jste zkusil přes celé hřiště trefit odkrytou bránu. Jak ta situace z vašeho pohledu vypadala?
Všiml jsem si, že brankář soupeře Malina vyběhl. Viděl jsem, že je v pohybu dopředu. Pokusil jsem se tedy trefit prázdnou bránu, ale asi o metr jsem ji minul. Bohužel.

Už jste v této sezoně dostal podobnou příležitost odchytat prakticky celý zápas tak jako proti Zubří?
V tomto ročníku to bylo už potřetí, co jsem dostal šanci od začátku a odchytal celý zápas. Podobně jsem si zachytal i v Novém Veselí a doma s Duklou.

Máte v nasazování brankářů nějaký systém?
Na začátku soutěže jsme se s Jindřichem Mrázem střídali v poločase. Stejně jsme to praktikovali i v první lize. Jednou zápas sedl mně, jindy zase Jindrovi. V první lize to byla naše velká zbraň, v extralize jsme se ale přesvědčili, že to není úplně dobrá varianta. Nyní se střídáme podle toho, jak se cítíme.

Před duelem proti Zubří jste se tedy lépe cítil vy?
Jindra Mráz měl během pauzy zdravotní problémy a na tréninku ještě nebyl úplně v pohodě, takže bylo jasné, že proti Zubří nastoupím já. Jindřich byl ale rovněž připravený naskočit.

Trenér říkal, že každý máte své přednosti. Jaké jsou ty vaše?
Typově jsme každý úplně jiný. Já jsem menší a rychlejší, Jindřich zase zabere v bráně víc místa a chytá víc pozičně.

Během pauzy jste odehráli jediný přípravný zápas, do něhož jste navíc nezasáhl. Na vaší jistotě se to však proti Zubří vůbec neprojevilo. Dlouhé období bez odehraného utkání vám nevadilo?
Byl jsem pracovně mimo, ale myslím, že to ani nevadí. V přípravě jsme hodně běhali a v jejím závěru jsme pracovali na různých systémech hry. Mně se vždycky pak dobře chytá po nějakém delším zápasovém odpočinku. Pauzu mají všechny týmy a žádný z nich to s přípravnými zápasy nepřehání. Hrozí totiž velké riziko zranění. Jeden přátelský zápas bohatě stačí.

Stačil jste v lednu sledovat také výkony našich reprezentantů na mistrovství Evropy v Chorvatsku?
Kluci udělali obrovský kus práce. Trenéři dělají pro rozvoj házené opravdu hodně. Takové úspěchy potřebujeme, protože přitáhnou k házené nové lidi, což uvítají trenéři mládeže.