Ani letos tomu nebylo jinak, tato sportovní akce byla tentokrát pořádána pod názvem Blatná Cup – memoriál Ondřeje Havelky. Celek HC ŠD Písek nechyběl ani jednou na tomto turnaji a i tentokrát se zúčastnilo této prověrky před startem mistrovské soutěže.

Trenér mužstva Vít Čapek měl problémy se sestavou, v poli odehrál například celý turnaj gólman Kukrál. Přesto především sobotní zápasy nabídly v podání oranžovo-černých dobré výkony.

Turnaje se účastnilo osm týmů a celou sobotu se konaly  boje ve skupinách, každé utkání se hrálo na 2 x 10 minut. Prvním soupeřem Píseckých byli dobře známí Horalové z Prachatic.

Ti měli k dispozici pouze šest hráčů do pole, přesto se hrál vyrovnaný zápas. Skóre otevřel bekhendovým pokusem Marek Kabele, který tak poslal Švantlák do vedení. Ovšem chvíli poté se zranil, a přestože ještě zkusil v turnaji pokračovat, musel nakonec     z bojů odstoupit. A nad jeho startem v prvním mistrovském utkání visí otazník.

Prachatičtí i v prořídlé sestavě bojovali a povedlo se jim vyrovnat. Když už utkání pomalu směřovalo k nájezdům, minutu před koncem se prosadil Jiří Mergl a HC ŠD znovu vedl. Horalové zkusili hru bez  brankáře, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Písečtí si tak připsali první výhru v poměru 2:1.

Ve druhém zápase nastoupili oranžovo-černí proti dalšímu soupeři z ligové soutěže – Vikingům. Pro toto utkání měl trenér Čapek k dispozici pouze devět hráčů do pole.

Zápas však příliš krásy nenabídl. Písečtí ale především ve druhém poločase dobře dodržovali stanovenou taktiku a nepouštěli českobudějovické hráče do žádných vyložených šancí.

Utkání tak po bezbrankovém průběhu dospělo k samostatným nájezdům. Nejprve se rozběhl hráč Vikingů, ale Buček v písecké brance s přehledem jeho pokus kryl. Za Švantlák se k nájezdu postavil zkušený Přibyl a svým typickým zakončením zajistil Písku bod navíc za výhru 1:0.

Už se stalo tradicí, že se na turnajích HC ŠD pravidelně střetává s Jihlavou a jejich vzájemné zápasy nabízejí pohledný hokejbal, kterému nechybí náboj a plno tvrdých osobních soubojů.

Nejinak tomu bylo i letos v Blatné v posledním utkání ve skupině. Na tento zápas dorazil tradiční písecký střelec Milan Hromádka a dostál své pověsti. Hned v úvodu utekl obraně Jihlavy, neomylně zamířil do černého a Švantlák vedl 1:0.

Druhou branku Píseckých přidal v přesilové hře Václav Pelc. Ve druhém poločase nastoupil do branky Švantláku talentovaný Vít Čapek mladší, který si připsal nejen první odchytané minuty v mužské kategorii, ale navrch přidal i čisté konto. Zásluhu na tom měla i dobrá hra a střelecká potence jeho spoluhráčů v poli.

Výborně kombinovala hlavně druhá formace Písku,  z čehož nakonec vzešel třetí gól v jihlavské síti, ze kterého se radoval Ondřej Bárta. Čtvrtou gólovou radost zažili písečtí hráči zásluhou Jiřího Mergla. V závěru střetnutí ještě rozvířil emoce jihlavský hráč, který zbytečně dohrával gólmana Čapka u mantinelu, ovšem jeho spoluhráči dali jasně najevo, že takové chování nestrpí. HC ŠD po výhře nad Jihlavou 4:0 obsadil první místo ve skupině.

V neděli byly na programu vyřazovací boje o konečné umístění. Ve čtvrtfinále se písečtí hráči střetli s Málkovem. Jenomže sobotní pohoda byla ta tam a hráči od Otavy svému soupeři příliš nestačili. Především si nedokázali vytvořit téměř žádné střelecké příležitosti. Po prohře 0:2 vypadl Švantlák z boje o nejvyšší příčky.

V posledním utkání se HC ŠD znovu střetl s Prachaticemi,  a to v boji o konečné páté místo. Ale ani v tomto zápase, který se hrál pouze na 10 minut, nedokázali hráči Švantláku najít ztracenou střeleckou sobotní pohodu.

Horalové se prosadili jedenkrát, když Čapka v písecké brance překonali šťastnou dorážkou a mohli se radovat z výhry a konečného pátého místa. Písečtí se tak museli spokojit se šestou příčkou.

Sestava HC ŠD Písek: Buček, Čapek ml. – Kozák, Pelc, Hronek, Přibyl, Procházka – Hromádka, Mergl, Kolář, Kocourek, O. Bárta, Kukrál, Kabele, D. Gába.

Trenér HC ŠD Písek Vít Čapek zhodnotil akci takto:

„Na turnaj do Blatné jsme cestovali ve velmi kombinované sestavě, i přesto jsme v sobotu podali dobré výkony a s přehledem vyhráli skupinu. V neděli jsme ale byli bez energie. V obou zápasech nám chyběl pohyb, z toho pramenily chyby v defenzivě a téměř jsme si nevytvořili brankové příležitostí. Přesto jsem spokojený s účinkováním na turnaji, zápasy nám ukázaly daleko více než trénink a byla to dobrá příprava na sezonu."

První mistrovské utkání 2. NHbL Jih sehraje tým HC ŠD Písek již tuto neděli, kdy zajíždí do Českých Budějovic. Zde bude jeho hostitelem místní Orel. Soutěž začíná i B-týmu HC ŠD Písek, který nastoupí v sobotu taktéž v jihočeské metropoli proti záloze Betonovy Holubov.

VÁCLAV PELC