Sobota – první utkání:

HBC BETONOVA HOLUBOV – HC ŠD Písek 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)

Stav série 1:0. První dvě utkání se hrála v Českých Budějovicích, kde je doma vítěz základní části Betonova Holubov. Při prvním střídání třetí písecké formace utekli Sýbek s Volfem na jediného obránce Betonovy, prvně jmenovaný předložil Volfovi milimetrovou přihrávku a ten pohodlně skóroval do prázdné Daškovy brány – 0:1.

Švantlák měl i další šance, ale vedení se mu zvýšit nepodařilo. V 10. min. už bylo vyrovnáno, Jílek přihrál Císlerovi a domácí se poprvé trefili za záda Davida Gáby – 1:1. Do konce první třetiny se již skóre neměnilo.

Úvod druhé části patřil hostům, kteří v průběhu prvních pěti minut byli lepším týmem, Dašek ale držel domácí ve hře. Tím ale jakoby aktivita černo-oranžových v zápase skončila a domácí začali dominovat. Ve 25. min. se prosadil při přesilové hře Janeček – 2:1. Jak se později ukázalo, byl to vítězný gól. K potvrzení vedení došlo půl minuty před druhou sirénou, když se prosadil Maurenz – 3:1.

Do třetí třetiny provedl písecký trenér Vít Čapek úpravy v sestavě a stáhl hru pouze na dvě formace. Přes občasné náznaky příležitostí to však ke změně skóre nevedlo. Naopak to byli hráči Betonovy, kteří se opět radovali ze vstřelené branky. Ve 35. min. byl jejím autorem Jirka – 4:1.

O tři minuty později to bylo již o čtyři branky, úspěšným střelcem byl Hejna – 5:1. Za tohoto stavu již bylo jasné, kdo ovládne první finálové utkání.

Do písecké branky šel Buček a trenér Čapek dal příležitost všem hráčům, které měl k dispozici. Nutno podotknout, že domácí byli jasně lepší a hlavně šli za vítězstvím s větším odhodláním, než písecké mužstvo.

Branky a nahrávky: 10. Císler (Jílek), 25. Janeček (Khuebach), 30. Maurenz (Císler), 35. Jirka (Maurenz), 38. Hejna (Janeček) – 3. Volf (Sýbek). Střely 26:16, vyloučení 6:9, využití 1:0, oslabení 1:0, 35 diváků.

Sestava Písku: D. Gába (38. Buček) – Rod, Přibyl, M. Všetečka,  Hronek, Gareis, Vážný, Bárta, Pelc – Hromádka, Kabele, Habart – O. Gába, Gajovský,  D. Všetečka – Kubeš, Volf, Sýbek – Mergl, Klouda.

Neděle – druhé utkání:

HBC BETONOVA HOLUBOV – HC ŠD PÍSEK 2:4 (0:1, 0:1, 2:2)

Stav série 1:1. V neděli nastoupilo proti vítězi základní části soutěže docela jiné písecké mužstvo. Stejně jako v prvním utkání, tak  i v tom druhém šel Písek do brzkého vedení.

Po 107 vteřinách se dostal do útočného pásma David Všetečka a bombou za modrou čárou propálil Daška mezi betony – 0:1. Vzápětí měli domácí možnost vyrovnat při přesilové hře, ale hráči Švantláku se ubránili. Písek pak potvrzoval zlepšený výkon, a tak trenér Čapek měl týmu o první přestávce málo co vytknout.


V prostřední části hry se domácí snažili vyrovnat, ale tentokrát to byli úřadující šampioni, kdo šel více za vítězstvím. K úplné spokojenosti chyběl jen větší počet vstřelených gólů v domácí síti.

Na druhou branku se čekalo až do 28. minuty: Švantlák hrál přesilovou hru, uzamkl domácí v útočné třetině a vteřinu po skončení početní výhody přišla písecká radost. Gajovský přesnou  přihrávkou našel Ondřeje Gábu a ten střelou hned z první překonal Daška – 0:2.

Na přelomu druhé a třetí třetiny měli hráči v černo-oranžovém dokonce dvojnásobnou početní výhodu, aby utkání definitivně rozhodli. S přesilovkou však nenaložili nejlépe a domácím se podařilo přečkat oslabení bez úhony.

Ve 36. min. se Betonově povedlo srovnat utkání dvěma góly v rozmezí dvaceti vteřin. Nejprve se při přesilové hře prosadil Papež, následně tvrdou ranou Pokorný a začínalo se znovu za vyrovnaného stavu – 2:2.

Hráči Písku chtěli ve druhém utkání uspět, a tak se museli rychle oklepat. Dokonce přečkali i přesilovou hru pěti proti třem v podání domácích, ale ti se prakticky nedostali k vážnějšímu ohrožení Gábovy brány.

Naopak to byl Švantlák, kdo se radoval ze vstřeleného gólu. Nejlepší písecký hráč utkání David Všetečka utekl domácí obraně a zkušeně nedal blafákem Daškovi šanci – 2:3.

Betonova se pak snažila o další vyrovnání stavu. Minutu před koncem byl vyloučen písecký Rod, domácí si vzali oddechový čas a odvolali gólmana. Po vyhraném vhazování zkoušel od půlky hřiště zakončit hostující Gajovský, ale minul. Stejný hráč měl ještě jeden chybný pokus, do třetice se mu již skórovat povedlo a patnáct vteřin před závěrečnou sirénou bylo rozhodnuto – 2:4.

Ve druhém utkání to již byl Švantlák, jak ho všichni znají, s aktivní a agresivní hrou a hlavně s velkým srdcem bojovníků.

Branky a nahrávky: 36. Papež (Khuebach, Ivančov), 36. Pokorný (Jílek) – 2. D. Všetečka. (Kubeš), 28. O. Gába (Gajovský, M. Všetečka), 40. D. Všetečka, 45. Gajovský (D. Dába). Střely 25:29, vyloučení 7:8, využití 1:0, oslabení 0:2, přihlíželo 89 diváků.

Sestava Písku: D. Gába (Buček) – Rod, Přibyl, M. Všetečka, Hronek, Gareis, Vážný, Bárta, Pelc – Hromádka, Kabele, D. Všetečka  – O. Gába, Gajovský, Habart – Sýbek, Kubeš, Klouda – Volf, Mergl.

Písecký trenér Vít Čapek po utkáních řekl:

„Z naší strany to byly zápasy jako den a noc. V sobotu jsme po zásluze prohráli, kromě prvních tří minut jsme byli jasně horší. Soupeř nás předčil v pohybu, ve střelbě, ale hlavně ve vůli po vítězství. Nedělní utkání bylo úplně jiné. Změny ve složení útoků se projevily na našem výkonu, hráči makali na doraz. Jak jsem měl velké výhrady v sobotu k jejich výkonu, tentokrát naopak před nimi smekám. Hráči pochopili, jak se hraje o titul. A doufám, že stejný výkon ukážeme domácím příznivcům v sobotu a v neděli na domácím hřišti."

Po výsledcích v prvních dvou utkání je nyní jasné, že o tomto víkendu se může těšit na dvě utkání i písecká Orange ŠD Arena. Oba zápasy, v sobotu a v neděli,  se hrají vždy od 16 hodin.  Pokud Švantlák bude pokračovat ve výborném výkonu z neděle, mohl by být blíže k vysněnému úspěchu. Všichni příznivci hokejbalu jsou na vyvrcholení letošní sezony srdečně zváni.

VÁCLAV PELC