„Světového šampionátu se zúčastnilo přes osm a půl tisíce závodníků ze sedmdesáti zemí světa, kteří se utkali v šedesáti dvou sportech,“ informoval ve svém mailu pro Deník jižní Čechy Martin Hermann, instruktor služební přípravy Krajského ředitelství policie Jihočeského kraje a trenér SKP České Budějovice a TJ karate Nové Hrady, jenž byl v disciplíně karate jedním z účastníků.

V karate se čeští reprezentanti, jimiž vedle Hermanna byli instruktor služební přípravy Ochranné služby policie ČR Praha a člen SKP České Budějovice Martin Sláma a právník Vojenské policie v Táboře, člen SKP České Budějovice a člen SDH Chlum u Třeboně David Šenkýř. Za soupeře tato jihočeská trojice měla reprezentanty Velké Británie, Ruska, USA, Turecka, Španělska, Kanady, Malajsie, Austrálie, Kambodže, Filipín, Tajwanu, Hongkongu a domácí Číny.

První přišla na řadu disciplína kata – sestavy úderů, kopů a krytů proti imaginárnímu útočníkovi. „V této disciplíně se velice přísně hodnotí technické provedení, nasazení a zejména přesnost předepsaných technik v jednotlivých kata. Bylo zde vidět několik stylů karate (Shotokan, GojuRyu, WadoRyu a ShitoRyu). K našemu velikému překvapení čínští pořadatelé změnili pravidla Světové federace karate, takže startovali jednotliví závodníci současně ve dvou na jednom tatami, což byl především pro evropské závodníky problém,“ konstatoval Martin Hermann.

Závod pokračoval soutěží kata týmů, tzn., že tříčlenná družstva cvičí synchronizovanou sestavu, kde se hodnotí shoda všech členů týmu, přesnost technik a dále se pak hodnotí praktické předvedení technik v kata tzv. bunkai. Pořadatelé i zde zvažovali, že by oba týmy cvičily kata současně na jednom zápasišti. „To se ale na nátlak všech účastníků této disciplíny povedlo naštěstí odvrátit,“ vyzdvihl Hermann.

Český policejní tým ve složení Martin Hermann, Martin Sláma a David Šenkýř na tento rozhodující zápas soustředil všechny síly. „Chtěli jsme navázat na naše úspěchy z předchozích let “ zmínil Hermann bronz z her v Adelaide a Belfastu, titul z EPGF 2014 v Bruselu a letošní třetí příčku z mistrovství světa WUKF v Bratislavě. A uspět se Hermannovi a spol. podařilo i v Číně: „Ve velké konkurenci jsme obsadili třetí místo za vítěznou Malajsií a druhou Indonésií,“ hlásil Hermann hrdě.

Další medaili jihočeští karatisté přidali v kumite sportovní zápas dvojic. „Opět zde byl problém se zvláštním uchopením pravidel karate domácími pořadateli, kteří upravili hodnocení v zápase podle deset let starých pravidel WKF a kompozicí nových pravidel z organizací karate WKF a JKA,“ upozornil Martin Hermann a dodal, že David Šenkýř se ve své kategorii +84 kg nad 40 let musel v těchto nepřehledných pravidlech rychle zorientovat, aby měl šanci na úspěch. Ale podal skvělý výkon a obsadil, druhé místo, když ve finálovém souboji podlehl reprezentantovi Hongkongu.

Pro české karate tak byly 18. Světové policejní a hasičské sportovní hry v Chengdu vydařené. „Náš tým vybojoval pro Českou republiku v karate dvě medaile a nominaci na 19. WPFG 2021 v Rotrdamu,“ vyzdvihl Hermann. „Rádi bychom poděkovali za podporu Jihočeskému kraji, který nás podpořil formou grantu na tuto sportovní akci. A také všem, kteří nám drželi pěsti a podporovali nás v našem sportovním úsilí,“ uzavřel Hermann.