Na tomto přeboru také mimo soutěž startovali zástupci chyšeckého atletického oddílu dorostenci Ondřej Kohout a Patrik Bouška. Dvojice chyšeckých závodníků jela do našeho hlavního města s cílem zaběhnout co nejlepší osobní časy v běhu na 3 000 m a dostat se tak v průběžných republikových tabulkách ČASu co nejvýše v pořadí. Jejich cílem je totiž halové dorostenecké republikové Mistrovství ČR v Ostravě-Vítkovicích, kdy se 3 000 m běží v sobotu 24. února.

Minulý týden ve stejné hale vyhrál Ondřej Kohout tříkilometrovou trať a Patrik Bouška 1 500 m na Mistrovství Jihočeského a Plzeňského kraje a získali přebornické tituly. O týden později v Přeboru Prahy jim však o titul nešlo. Běželi s cílem zaběhnout co nejlepší čas.

Pořadatelé sloučili dorosteneckou kategorii s juniorskou. To byl dobrý předpoklad pro zaběhnutí kvalitních časů. V závodě to bylo jasně patrné, když se junioři brzy odpoutali od dorostenců a v závodě se tak vytvořily dvě skupinky, rychlejší juniorská a pomalejší dorostenecká. V té dorostenecké běželi oba chyšečtí atleti.

Závodníci se neustále střídali na špici, tempo slibovalo pěkné časy. Svůj zamotaný závod si v závěru odbyl chyšecký Bouška. V závěru závodu rychlejší skupinka dobíhala tu pomalejší o celé kolo, rozhodčí na tabuli ukázali této skupince poslední kolo. To zmátlo Boušku a začal v té slabší skupince sprintovat o celé jedno kolo dříve. Teprve v cíli si všiml, že se spletl a pomalejší skupina vbíhá do posledního kola. V té chvíli už neměl síly na další sprinterský závěr a ve skupince dorostenců doběhl čtvrtý. I tak jeho docílený čas 9:40,47 min. byl jeho novým osobním rekordem, který si vylepšil o plných padesát sekund.

Po závodě zhodnotil svůj pomatený závod Patrik Bouška takto: "Byl jsem natěšený, běželo se v klidu. Závod se rozdělil na dvě skupiny, první byla ta rychlejší, která většinu běžců doběhla o kolečko. V té druhé se hodně bojovalo o přední pozice, pokaždé byl v čele někdo jiný. V té jsem byl i já. Hala mi způsobila velké sucho v krku, ale na dýchání se mi to moc neprojevilo. V momentu, kdy rychlejší skupina vbíhala do posledního kola, a signalizoval to i ukazatel kol, jsem začal sprintovat a teprve až v cíli jsem si všiml, že ostatní běžci z mé skupiny běží do posledního kola. Já však již neměl dost sil na další sprinterský závěr. Doufám, že tento čas postačí na HMČR.“ Co k jeho vyjádření dodat? Snad jen to, že čas mohl být o mnoho lepší.

Druhý chyšecký atlet, Ondřej Kohout, běžel své pravidelné stupňované tempo a čas z minulého týdne vylepšil o plných deset sekund na 9:32,81 min. V dorostenecké kategorii obsadil třetí místo. Svůj závod hodnotil i on: "Po rozcvičce na běžeckých pásech, kde jsem se rozběhal, následovalo protažení ve vedlejší nafukovací tenisové hale. Start závodu byl opožděn asi o deset minut. Junioři a dorostenci běželi dohromady a muži zvlášť. Startu jsem nechal opět volný průběh, lépe řečeno, byl jsem opět poslední, ale držel jsem tempo skupinky. Do třetího kola už jsem nevbíhal poslední, pomalu, ale jistě jsem se přibližoval ke skupině, kterou vedl Patrik. Ve skupince byl doslova boj ve stylu opakovaného vzájemného předbíhání. V té době jsem dostal v jedenáctém kole od soupeře loktem, ale nebylo to nic hrozného. Ve dvanáctém kole se skupinka začala trhat a já jsem se snažil držet závodníků běžících přede mnou. Na ty jsem však v závěru nestačil a doběhl mezi dorostenci třetí.

Josef Fuka