„Šlo jen o to, že před víkendem bylo dost větrno a na sníh napadal nepořádek ze stromů,“ poznamenal ředitel závodu Karel Hudeček, který si sám zazávodil.

Trochu litoval mírné oblevy v předchozích dnech. „Kdyby byly kolem silnic metrové závěje, lépe by se nám dělalo těch asi šest přejezdů, které máme. Jinak byly na trati sněhové podmínky naprosto dostačující,“ dodal Hudeček.

Spokojen byl šéf závodu i s počtem účastníků, kterých přijela na Kvildu zhruba tisícovka. O rekord se nejedná, ale vzhledem k tomu, že o rozvolňování pandemických opatření se začalo uvažovat teprve čtrnáct dní před začátkem akce, je Hudeček rád, že skimaraton se mohl konat bez jakýchkoliv omezení.

V sobotu v pravé poledne odstartovaly závody volnou technikou na 23 a 46 kilometrů. Jednou z účastnic kratšího závodu byla i Vendula Ryšavá z Prahy.

Ta si před dvěma týdny vyzkoušela vůbec poprvé slavnou Jizerskou padesátku. Na Šumavě si ale na bezmála padesátikilometrový závod netroufla. „To by na mě bylo už moc, vždyť zítra budu závodit znovu. Dvakrát třiadvacet kilometrů stačí,“ smála se sympatická dáma z hlavního města.

Přiznala, že jí moc nejely lyže. „Bylo to kvůli sněhu, na který bylo těžké namazat vhodný vosk. Počasí však bylo nádherné a závod jsem si užila,“ vyprávěla své zážitky Vendula Ryšavá.

Hlavní závod na 46 kilometrů vyhrál o parník Fabián Štoček před Poláškem, třetí dojel německý reprezentant Andreas Weishäupl. „Na Horskou Kvildu jsme ještě dojeli ve skupině, ale pak se pole roztrhalo. Druhé kolo už jsem jel s Němcem Weishäuplem sám. Nejtěžší bylo celé druhé kolo, kousnout se a neotočit to hned po prvním kole rovnou do cíle,“ popsal závod s úsměvem na tváři druhý Jan Ferdinand Polášek.

Také ženy dokončily dlouhý závod volnou technikou se značnými rozestupy. Jako první přijela do cíle Američanka Meg Laneová před českou reprezentantkou Karolínou Dudovou a Italkou Basilií Försterovou.

V neděli Šumavský skimaraton pokračoval závody na 23 a 46 kilometrů, tentokrát klasickou technikou.

Souboj o první místo na delší trati byl tentokrát mnohem dramatičtější. Vítězného Jana Šraila a druhého Fabiána Štočka dělily v cíli pouhé dvě vteřiny.

Zajímavý byl rovněž souboj o třetí místo. Také v něm rozhodovaly sekundy. Tomáš Kalivoda byl o tři rychlejší než Němec Kuchl a na krk si pověsil bronzovou medaili.

„Podobné výkony se od Honzy Šraila i Fabiána Štočka očekávaly. Jsou to profesionálové a jejich vítězství není žádným překvapením. Oba si pochvalovali organizaci i trať, za což jsme také rádi,“ vyzdvihl nejlepší borce šéf Karel Hudeček.

Mezi dvacítkou žen dominovala v nedělním hlavním závodě klasicky Anna-Marie Hejná před další českou závodnicí Terezou Kálalovou. Pro třetí místo si dojela Rakušanka Wakolmová.