Mladí Sršni zvítězili v národním finále mladších minižáků kategorie U12 v Ústí nad Labem a zopakovali tak triumf z loňského roku, kdy získali republikový titul v kategorii nejmladších minižáků.

V základní skupině Sršni narazili na domácí celek, který úporně bojoval, a výsledkem bylo, že zatížil konto Sršňů šedesáti body. To bylo nejvíce z celého turnaje.

Poté se písečtí hráči utkali s loňským finalistou mistrovství, týmem Lokomotivy Plzeň. Západočeši se rovněž projevili jako velcí bojovníci, ovšem, stejně jako loni, ani tentokrát se jim Sršně nepodařilo zdolat.

Ve čtvrtfinále čekal Sršně  soupeř z Brna. V utkání se poprvé na turnaji pořádně rozehrála první pětka Jihočechů, což znamenalo, že po úvodní  čtvrtině svítil na tabuli výsledek 17:4 pro Písek. Brňané sice ve druhé čtvrtině překvapivě vzdorovali, přesto poločasové vedení o osmnáct bodů přineslo Sršňům potřebnou pohodu a klid.

Pokyn pro druhou půli zněl jasně: „Zvýšit agresivitu v obraně a zrychlit přechod do útoku!" To všechno hráči splnili, a i proto jejich vedení rychle narůstalo. V závěru už mohli šetřit síly na semifinálového soupeře z Pardubic.

Pardubičtí ve svém čtvrtfinále bojovali se Sokolem pražským až do posledních vteřin utkání, což se pak projevilo v zápase proti Sršňům. V první čtvrtině ještě drželi krok, ale poté, co nastoupila pětka vedená Vítkem Krejčím, se jejich naděje na překvapení rychle rozptýlila.

Finále s Litoměřicemi přineslo pěkný a bojovný basketbal, ve kterém nechyběly emoce,  prostě, bylo to  finále,  jak má být. Sršni poprvé na turnaji museli zabrat skutečně ze všech sil,  přesto po třech čtvrtinách vedli pouze o deset   bodů. Roli favorita ovšem zvládli a zaslouženě zvítězili i v posledním utkání.

Zlatá medaile píseckých Sršňů je dalším úspěchem trenéra Martina Běleho, který opět prokázal své obrovské předpoklady pro práci s nejmladšími basketbalisty. Spolu s Petrem Šenfeldem tvoří dvojici, která se výborně doplňuje. Navíc dokázal získat k práci s basketbalovým potěrem i dosud aktivního hráče  J. Mareše.

K turnaji trenér Martin Běle řekl:

„Kluci prošli turnajem bez jediné prohry. Vůdčí postavou byl, stejně jako v loňském roce, kapitán týmu Vítek Krejčí. Tento talentovaný hráč je všem spoluhráčům dobrým vzorem v dovednostech, ale i v chování, a to jak na palubovce, tak i mimo ni. Pochvala ovšem patří všem hráčům. Myslím nejen předvedené výkony, kluci byli fantastičtí i tím, jak se chovali. Bylo na ně spolehnutí ve všem. S takovým týmem je radost pracovat, a my trenéři jsme si tuto radost skutečně užili. Klukům moc děkujeme, stejně tak i výborné partě rodičů."

V závěrečném hodnocení byl Víťa Krejčí vyhlášen nejužitečnějším hráčem turnaje a Míra Procházka a Štěpán Borovka byli vybráni do All stars týmu.

Výsledky zápasů:

SRŠNI PÍSEK – BK ÚSTÍ NAD LABEM 105:60 (20:16, 32:14, 29:11, 24:19)

Body Písku: Procházka 31, Krejčí 20, Bednář 12, V. Pták, Glazer a Borovka po 8, G. Pták  4, Vokatý a Hauser po 4, Hornát, Matoška a Mach po 2.

SRŠNI PÍSEK – LOKOMOTIVA PLZEŇ 70:53 (17:10, 28:6, 20:15, 12:15)

Body Písku: Krejčí 16, Borovka 12, Bednář 10, Hornát 8, V. Pták, Procházka a Hauser po 6, G. Pták,  Hladík a Glazer po 2.

SRŠNI PÍSEK – SAM BŠM BRNO 78:30 (39:7, 14:11, 27:7, 15:14)

Body Písku: Procházka 18, Krejčí 11, Hornát 10, Borovka 8, Bednář 6, Houser 5, G. Pták,  Glazer, Feit a Vokatý po 4, V. Pták a Mach po 2.

SRŠNI PÍSEK – BK PARDUBICE 87:40 (20:12, 27:6, 22:10, 18:12)

Body Písku: Krejčí 21, V. Pták a  M. Procházka po 14, Borovka 8, Houser a Hornát po 6, Bednář, Feit a Mach po 4, G. Pták, Matoška, Glazer a Vokatý po 2.

FINÁLE:

SRŠNI PÍSEK – SLAVOJ BK LITOMĚŘICE 66:48 (15:10, 14:14, 16:11, 21:13)

Body: Borovka 17, Krejčí, Houser, Bednář a M. Procházka po 10, V. Pták, Glazer, Feit  a Mach po 2, G. Pták 1.

DALIBOR PEŠEK