Stadion Míru se v posledních letech proměnil v opravdovou baštu atletiky. Třikrát během osmi roků hostil vrcholný podnik tuzemského atletického kalendáře: „velké“ mistrovství České republiky mužů a žen. A kredit táborského organizačního týmu každoročně výrazně zvedá právě Velké cena. Radost z toho má i ředitel tohoto mítinku David Bor: „Je pro nás velká pocta, že jsme se v hodnocení loňského roku zařadili mezi nejúspěšnější atletické akce v republice,“ pochvaluje si.

SKVĚLÉ OBSAZENÍ

Na vzácné návštěvy královny sportu už si Táborští zvykli. Starty řady českých hvězd, kvalitních zahraničních borců a talentovaných nadějí z domácí líhně nachází u publika výraznou odezvu. Mítink obvykle provází fantastická atmosféra a výjimkou nebyly ani ročníky, kdy se k atletice zachovalo víc než macešsky počasí.

Své o tom ví i překážkář Petr Svoboda, jedna z největších osobností, která se k Jordánu pravidelně vrací. „Pokaždé, když jsem v Táboře běže, tak jsem byl překvapený, že jsou diváci každým rokem lepší a lepší. Proto doufám, že mě ani letos nezklamou. Pro mne osobně je Tábor srdeční záležitost,“ říká trojnásobný medailista z evropských šampionátů.

Ve výčtu hvězd letošního ročníku ovšem rozhodně nezůstane osamocený. Do Tábora by měla přijet světová rekordmanka v hodu oštěpem a olympijská vítězka Barbora Špotáková. V dálkařském sektoru se chystá bojovat čerstvý český rekordman (829 cm) a držitel stříbra z halového ME v Praze 2015 Radek Juška a některé z disciplín obsadí i přední špičkoví tuzemští vícebojaři Adam Sebastian Helcelet a Kateřina Cachová. Vedle nich se do víru Velké ceny ponoří i další zkušení i talentovaní čeští reprezentanti, a spolu s nimi i kvalitní zahraniční atleti.

Vedle umístění, výkonů a aplausu jistě zaplněné tribuny budou závodníci bojovat také o finanční odměny. Týkají se těch, kteří po přepočtu do tabulek IAAF Scoring Tables posbírají největší počet bodů v rámci dvojmítinku Nové Město nad Metují (partnerský závod Velké ceny) – Tábor, a také případných nových rekordmanů stadionu. Jisté je, že se diváci ani tentokrát nudit nebudou!

Živo bude na stadionu už od 15.30 hodin, kdy začne soutěž trojskokanek a vrh koulí mužů. Program mítinku vygraduje po oficiálním slavnostním zahájení zhruba v 18.10 hodin. Chtějí-li diváci zaujmout atraktivní místa na tribuně, měli by se na stadion vypravit s dostatečným předstihem. Své vozy mohou nechat na velkém parkovišti u plaveckého stadionu.

DOMÁCÍ ŽELÍZKA

V početném startovním poli letošní Velké ceny Tábora nebudou chybět ani domácí reprezentanti.

Největším táborským želízkem v boji o medaile měla být dálkařka Adéla Záhorová, která vybojovala na mistrovství republiky žen stříbro, když poprvé v kariéře – a hned třikrát – pokořila šestimetrovou hranici. V šestém pokusu dolétla do vzdálenosti 615 cm a skončila hned za reprezentantkou v sedmiboji Eliškou Klučinovou. Tímto výkonem se nominovala na juniorské mistrovství Evropy v Itálii, které se koná těsně před táborským mítinkem. Po náročné sezoně zůstává na jihu Evropy na zasloužené dovolené.

Talentovaný svěřenec Davida Bora Jakub Škrdleta se postaví na start memoriálového závodu na 800 metrů. Na nedávném domácím šampionátu dospělých mu po jeho nejlepším letošním výkonu na dráze o jediné místo unikl postup do finálového běhu. Zklamání si vynahradil ziskem bronzu na juniorské „republice“ „Kde jinde, než doma měl by atakovat čas na úrovni svého osobního maxima?!“ předvídá jeho trenér Bor.

Úspěšnou premiéru v ostré konkurenci dospělých má za sebou výškař Štěpán Svoboda, svěřenec trenérů Ivy Strakové a Romana Béma. Na mistrovství republiky nejprve zdolal základní výšku 192 cm a na druhý pokus i tu následující 197 cm. Marně se pak pokoušel o nejlepší letošní výsledek na dráze 202 cm, což by mu stačilo na sedmé místo. Táborský junior nakonec skončil desátý. Své osobní maximum si ale vylepšil na juniorském šampionátu (206 cm), a to mu zajistilo stříbrnou medaili.

Silné zastoupení budou mít táborské barvy v ženské výšce. Alena Panovská, Lada Doležalová, Hana Váchová a Zuzana Vojtěchová (odchovankyně závodící ve Spartě Praha) budou doma u Jordánu adeptkami na přední umístění, což potvrzují jejich výsledky z juniorského mistrovství republiky. Lada Doležalová brala bronz, Hana Váchová skončila pátá a Alena Panovská osmá.

V kouli a oštěpu se předvedou táborští vrhači, jmenovitě oštěpařky Sarah Leidl (hostující německá atletka závodí v táborských barvách už třetím rokem), Erika Kofroňová, Andrea Bělohlavová (odchovankyně závodící ve Slavia Praha) a v kouli Václav Toman.

Také v zahajovací disciplíně úterního programu – trojskoku žen – bude mít Tábor trojí zastoupení ve Zdeňce Pražákové, Haně Váchové a Karolíně Černé (odchovankyně závodící ve Spartě Praha). Do boje na nejkratší sprinterské trati zasáhne nadějné duo Tereza Kršová, Lenka Zykánová.

Vedle umístění, výkonů a aplausu jistě zaplněné tribuny budou závodníci bojovat také o finanční odměny. Týkají se těch, kteří po přepočtu do tabulek IAAF Scoring Tables posbírají největší počet bodů v rámci dvojmítinku Nové Město nad Metují (partnerský závod Velké ceny) – Tábor, a také případných nových rekordmanů stadionu. Jisté je, že se diváci ani tentokrát nudit nebudou!

PROGRAM TÁBORSKÉHO MÍTINKU
15.30: trojskok ženy. 15.35: koule muži. 16.00: štafeta 4 x 60 metrů mix U14. 16.45: výška ženy. 16.50: 20 m přek. žákyně. 17.00: oštěp muži. 17.05: dálka muži. 17.10: 3000 m přek. muži. 17.25: koule ženy. 17.50: 100 m rozběhy muži. 18.10. slavnostní zahájení. 18.20: 400 m muži. 18.30: výška muži. 18.40: 200 m ženy. 18.45: dálka ženy. 18.50: oštěp ženy. 19.00: 800 m ženy. 19.15: 800 m muži – Memoriál Ing. Jana Pána. 19.40: 100 m přek. ženy. 19.50: 110 m přek. muži. 20.00: 100 m muži. Časy u jednotlivých disciplín jsou orientační.