„Zpočátku nic nenasvědčovalo nějakým výraznějším poraněním. Jakmile jsme ji ale zafixovali do matrace, paní, která si před tím jen stěžovala na bolest v zádech, začala mít potíže s dechem a ztrácet vědomí,“ popsal situaci Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Záchranáři ženě ihned poskytli kyslík a přivolaný lékař horské služby jí podal utišující léky. „Dispečink Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje také povolal sanitní vůz z Modravy a kvůli komplikacím i vrtulník Armády ČR z Bechyně. Ten dosedl na velkém parkovišti na kraji Kvildy,“ uvedl k zásahu Josef Tischler s tím, že paní podle všeho utrpěla poranění páteře. Vrtulník zraněnou pak transportoval do nemocnice v Českých Budějovicích.

„I zdánlivě banální pád na zledovatělém povrchu může mít nakonec značné zdravotní následky. I v obcích by se tedy návštěvníci měli pohybovat v dostatečně kvalitní obuvi a především dávat pozor, kudy jdou a jaký povrch mají pod nohama,“ důrazně varoval náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura. Dodal, že turisté si musí dávat pozor i při túrách, neboť taková nehoda by mohla být fatální, pokud by k ní došlo na nějaké odlehlé turistické stezce či dokonce ve volném terénu.

Radek Zeman

Pro zraněnou ženu letěl na Kvildu vrtulník.Zdroj: HS Kvilda