Předchozí
1 z 8
Další

Vlastimil Kočí je rád, když jsou zákazníci spokojení

V Kovářově znají lidé Vlastimila Kočího především jako provozovatele obchodu Železářství, zahrada, kovomat a včelařství v patře nad prodejnou COOP. Na Písecku ho ale někteří znají také jako realitního makléře. Kovářovský obchod začal provozovat až s nástupem do důchodu. Loni (2019) v říjnu tomu byly čtyři roky. Od té doby sortiment domácích potřeb rozšířil tak, že si tu na své přijdou všichni od kutilů, zahradníků přes hospodyňky až po tvořivé školáky. V této činnosti ho od začátku podporuje jeho partnerka Marie Kortanová.

1. Vlastimil Kočí.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

Na Kovářovsko se přistěhovali Vlastimil Kočí s Marií Kortanovou z Tábora před devíti lety. „Když mě pracovně převedli z Tábora do Písku, tak jsme si řekli, že bychom si mohli postavit domek ve Vesci, protože tu měla Majka pozemek,“ prozradil Vlastimil Kočí. A když začali stavět, tak pro veškerý materiál včetně obyčejných hřebíků museli až do Milevska. „Znamenalo to vždy přerušit práci, umýt se, převléknout se a strašně nás to zdržovalo,“ dodala Marie Kortanová. Tak se zrodil nápad, že by si časem mohli otevřít obchod s potřebami od hřebíků, přes barvy až po zahradnické a domácí potřeby.

2. Vlastimil Kočí.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

K uskutečnění nápadu jim napomohlo to, že bývalý vietnamský nájemce dnes jimi využívaných prostor rušil svůj obchod s oblečením. „Dozvěděli jsme se to 20. srpna a už jsme měli představu, jak by měl obchod vypadat a jaký sortiment tam chceme. Rozhodli jsme se, že zrušíme stavební spoření a penzijní připojištění, abychom měli prostředky na rozjezd obchodu. Začali jsme pak s vyklízením prostor a 2. října jsme se skromným množstvím zboží otevírali,“ zavzpomínala Marie Kortanová. Prostory mají pronajaté od Jednoty.

3. Marie Kortanová.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

Mezi jejich zákazníky nepatří jen lidé z Kovářova, ale i ze širšího okolí. Jezdí sem i z Kostelce nad Vltavou, ale i z trochu vzdálenějších Petrovic. „Teď po čtyřech a čtvrt letech máme asi deset tisíc položek. Ale jen proto, že peníze, které vydělám, dávám zpátky do zboží,“ prozradil Vlastimil Kočí. Sortiment tu začal rozšiřovat podle požadavků lidí. „Paní tu viděla korpusy na věnečky a ptala se, jestli nemáme přízdoby, tak jsme je objednali. Stejně tak tomu bylo se školáky, kteří se přišli ptát třeba na fixy a další věci,“ dodala Marie Kortanová.

4. Vlastimil Kočí.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

Zákazníkům se tu snaží vyjít vstříc. Zdejší obchod si oblíbili i chalupáři z Prahy, kteří sice mají možnost nakoupit si, co potřebují v supermarketech zaměřených na hobby sortiment, ale domácí prostředí, kde neztratí hodinu času a někdo jim navíc i ochotně poradí, jim lépe vyhovuje. „Chalupáři jsou nadšení, že tu najdou, co potřebují a s cenami jsou také spokojení. Těší nás, že se sem lidé vracejí. Hodně také objednáváme lidem to, co potřebují. Vyjde je to levněji, než kdyby si to objednali přes internet a platili dopravu,“ vysvětlil Vlastimil Kočí.

5. Marie Kortanová.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

I když měli původně představu, že bude otevřeno jen dva až tři dny v týdnu, mají otevřeno od pondělí do pátku bez polední přestávky a také v sobotu dopoledne. „Původně jsme si říkali, jak budeme chodit v poledne naproti do hospody na oběd, ale vyvedl nás z toho bratr, když nám tu dělal regály. Říkal, že doufá, že nebudeme mít v poledne zavřeno, protože ho nejvíc rozčiluje, když si potřebuje v poledne něco vyřídit a všude jsou cedulky, že bude otevřeno třeba za hodinu. A měl pravdu, kolem poledne chodí lidí nejvíce,“ shodli se Marie s Vlastimilem.

6. Vlastimil Kočí.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

Trápí je ale zbytečná byrokracie. Registrační pokladnu s elektronickou evidencí tržeb (EET) si Vlastimil Kočí pořizoval před třemi lety, jak se o jejím povinném zavedení začalo mluvit. Teď si prodlužoval její licenci. Samotnou pokladnu si chválí, protože díky ní má přehled o tom, co se prodalo a co je na skladě. S výsledným zpracováním dokladů pro finanční úřad je ale paradoxně více práce.

7. Marie Kortanová.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

Podle Marie Kortanové i Vlastimila Kočího je škoda, že drobní podnikatelé nemají větší podporu od obcí nebo od státu – například v podobě příspěvku na nájem nebo na rozjezd podnikání, protože v malých obcích je problém udržet mladé lidi. Kdyby byly podmínky pro podnikání lepší, možná by mladí z vesnic už do měst za prací tolik neutíkali.

8. Vlastimil Kočí.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová