Předchozí
1 z 7
Další

Marcela Brejchová: Při tvoření si krásně vyčistím hlavu

Marcelu Brejchovou znají lidé v Miroticích z městského úřadu, kde pracuje jako účetní. Ví ale také o ní, že tvoří krásnou keramiku a patchworkové dekorace. Její tvorbu mohli vidět už na mnoha společných výstavách – v Prácheňském muzeu v Písku, v písecké galerii Sladovna, v milevské Galerii M, na mirotické radnici, na krajském úřadě v Českých Budějovicích a dalších místech. Samostatnou výstavu patchworku a keramiky s názvem Sluší nám to spolu měla na parkánech Prácheňského muzea. Je členkou spolku Prácheňská umělecká beseda v Písku a Bohemia patchwork klubu v Praze.

Marcela Brejchová.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

Ruční práce ji bavily už od dětství. Ovládala drhání, pletení a háčkování. Později šila oblečení svým dětem a postupně se začala šitím zabývat intenzivněji. Práce s látkou, ale i s keramickou hlínou je pro ni relaxem. „Absolvovala jsem spoustu kurzů ve Sladovně. Napřed to bylo korálkování – ketlování, neboli výroba šperků z korálků a tvorba komponentů. Pak následovalo lehání skla nebo-li fusing a výroba vinutých perel. „Byl to zajímavý kurz. Nikdy předtím jsem neměla řezák na sklo v ruce. Byla to práce se sklem až po vkládání do pece. Moc se mi to líbilo,“ dodala.

Marcela Brejchová.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

Později zkoušela na kurzech keramiku, tkaní a patchwork. Ze všeho se jí pak vyčlenila keramika a patchwork, kterým se věnuje nejvíce dodnes. „Kamarádka, která tu už bohužel není, mě před lety přivedla na keramický kroužek do Čimelic, který je tam při místní škole. Pak se ale pořídila keramická pec do školky v Miroticích a vznikl kroužek tady. Chodím na něj pořád. Nejraději tvořím anděly a figurální motivy,“ prozradila Marcela Brejchová.

Marcela Brejchová.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

K šití patchworku ji přivedla další kamarádka Mirka Kalinová. „Vedla jeden z kurzů patchworku a artquiltu, kterých jsem se účastnila. Později mě přivedla i do Bohemia patchwork klubu v Praze, jehož jsem členkou, a stejně tomu bylo i s Prácheňskou uměleckou besedou (PUB) v Písku. Letos (2019) společně s dalšími kolegyněmi z PUB pořádáme putovní výstavu s názvem Patchworkové hledání a mám z toho velkou radost. Název je odvozený od toho, že si každá hledáme své vyjádření a díky patchworku jsme se i našly,“ vysvětlila.

Marcela Brejchová.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

Společnou putovní výstavu Patchworkové hledání měly ženy v lednu (2019) v budově krajského úřadu v Českých Budějovicích, pak v Ober Bank také v Českých Budějovicích a poté v nových prostorách Městské knihovny v Písku. Vystavují občas ale také v domečku u Putimské brány v Písku. „Na konci roku budeme mít výstavu patchworku s vánoční tématikou a s keramickými doplňky v galerii Prácheňkého muzea v Písku. Vernisáž bude 5. prosince, tak se už na ni těšíme,“ prozradila.

Marcela Brejchová. Foto: Deník/Libuše KolářováZdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

S kolegyněmi z Bohemia patchwork klubu se v roce 2018 Marcela Brejchová účastnila projektu na téma Můj rodný kraj, kde ztvárnila kostel v Radobytcích, ve kterých vyrůstala. V roce 2019 je od 6. října v areálu Technického muzea v Liberci výstava klubu na téma Můj dědeček automobil, které se také účastní. „Vytvořila jsem auto Praga Piccolo s dámou, které vlají vlasy,“ dodala. Zajímá se ale také o tvorbu ostatních. S Bohemia patchwork klubem jezdí pravidelně na výstavu patchworku do Alsaska.

Marcela Brejchová.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová

Kdyby se měla rozhodnout mezi keramikou a patchworkem, nerozhodla by se. „Obojí se vyvažuje. Šití je jemnější a čistější práce, hlazení látek je příjemné. Sedím si sama doma u šicího stroje a s kamarádkami se setkáváme při ukazování částí, které jsme ušily, nebo když dílo dokončujeme a při přípravě výstav. Vymýšlíme společně nové projekty. Keramiku tvoříme společně v prostorách, kde se nemusíme bát, že něco umažeme. Obojí je pro mě relax. Protože pracuji každý den s čísly, při tvoření si krásně vyčistím hlavu,“ uzavřela Marcela Brejchová.

Marcela Brejchová.Zdroj: Deník/ Stanislava Koblihová