Obrazy pro milevskou výstavu byly zapůjčeny od královské kanonie premonstrátů na Strahově a ze soukromých sbírek. Římskokatolická farnost Chyšky vydala k výstavě katalog za finanční podpory Jihočeského kraje, Královské kanonie premonstrátů na Strahově, obce Chyšky, města Sedlec-Prčice a města Milevska. Autory textu jsou Monika Zárybnická a Pavel Břicháček.

Souběžně s výstavou v Milevsku se zájemci mohou seznámit s tvorbou akademického malíře Antonína Šíta také v malé expozici v Chyškách na místní faře vedle kostela sv. Prokopa. Vernisáž se uskuteční v neděli 23.srpna od 10.30 hodin a výstava bude přístupná vždy v neděli od 10.30 do 11.30 hodin. „Na chyšecké faře je rovněž instalována pamětní místnost Antonína Šíta. Od 9. do 30. října se následně představí dílo umělce v ambitech Strahovského kláštera v Praze," doplnila Irena Mašíková Konštantová.

Ale to ještě není úplný výčet akcí k 100. výročí narození akademického malíře Antonína Šíta. V prosinci Galerie Prácheňského muzea v Písku uvede Šítovu výstavu ve svých výstavních prostorách. Stejně jako v Milevsku, ji zahájí Jaromír Procházka.

Výstavy v Milevsku, Chyškách a následně v Písku určitě stojí za zhlédnutí. „Antonín Šít bezesporu patří mezi ty umělce, kteří celoživotně tvořili mimo centrum uměleckého dění, ale jejichž dílo snad právě proto je skutečně ryzí, neovlivněné a nepodléhající nejrůznějším módním stylům a zachovává si svoji pozoruhodnou uměleckou, ale i hluboce lidskou výpověď," zdůraznila Irena Mašíková Konštantová.

Dále připomněla, že Antonín Šít se narodil 17. ledna 1915 v Prčici na Sedlčansku. Otec, malorolník v Nosetíně, padl v první světové válce. Matka pak dále vedla menší hospodářství. Od roku 1921 navštěvoval malý Antonín obecnou a měšťanskou školu v Chyškách, poslední ročník v Praze. Poté studoval na učitelském ústavu v Příbrami, kde v roce 1935 maturoval.

Dráha učitele ho však nelákala. Přihlásil se na Akademii výtvarných umění v Praze, kde po absolvování kreslířské třídy Josefa Loukoty pokračoval až do uzavření vysokých škol v roce 1939 v malířské figurální škole u profesora Maxe Švabinského. Studia dokončil v roce 1946 ve speciálce profesora Jakuba Obrovského.

S malířem Pavlem Maurem si najal ateliér a zapojil se do pražského kulturního života. Po sedmi letech, v roce 1953, se však vrací zpět do Nosetína, aby se staral o svoji nemocnou matku. Zbytek svého života prožil zde. Udržoval malé hospodářství a tvořil jako samostatný výtvarník. Zemřel 9. ledna 1983 a je pochován na chyšeckém hřbitově.

Díla Antonína Šíta jsou dnes v soukromých sbírkách a řadě galerií a muzeí, například v Alšově jihočeské galerii, Prácheňském muzeu v Písku, nebo Oblastní galerii v Náchodě. Největší část jeho díla je uložena v depozitáři Královské kanonie premonstrátů na Strahově. Na devíti samostatných výstavách bylo dílo Antonína Šíta vystaveno v letech 1961 až 2008.

Dále se Antonín Šít prezentoval celkem na dvanácti společných výstavách, účastnil se rovněž několika výstav v zahraničí, konkrétně Německu, Švédsku a Maďarsku v letech 1970 až 1979.