K oblíbeným patří cyklus pořadů nazvaný Dnes pijeme kávu s. . . Moderátor Jiří Hladký zve známé osobnosti z různých oblastí činnosti. V posledním předprázdninovém pořadu v Kávovém klubu Vykulená Sova debatoval sám se sebou jako památkářem.

Přednáška se týkala svatých pomocníků – světic a světců uctívaných v západní i východní církvi. Všichni, až na malé výjimky, žili ve 3. a 4. století našeho letopočtu a jejich kult vznikl ve 14. století jako důsledek morové epidemie.

Přímluva těchto svatých má být zvláště účinná proti nemocem, těžkým životním situacím, nouzi a strachu. „Jejich poslání je celkem jasné, trochu složitější je to s jejich počtem. V různých částech Evropy se jejich sestava měnila, takže jejich počet kolísá mezi 14 až 24,“ vysvětil Jiří Hladký a dodal: „V Čechách se tak často neobjevují Achácius, Cyriak, Erasmus nebo Diviš.“

Vzhledem k velkému zájmu se přednáška bude ve Vykulené Sově opakovat 14. června od 19 hodin.

Přátelé Kamenného mostu se zapojí také do programu slavnosti Dotkni se Písku. DV pátek 9. června v 17 hodin začíná v zahradě domu U Slona výstava fotografií nazvaná Spravili jsme most. V sobotu 10. června od 9.30 hodin se zájemci mohou podívat na historický most z lodiček.

Na 22. července je plánován zájezd po barokních památkách Písecka. Trasa: Kestřany – kostel sv. Kateřiny, Čimelice – sochařská výzdoba z dílny Jana Hammera, Karlov – zámeček, Mirovice – kostel sv. Kliment, Dobešice – selské baroko. zájemci se mohou přihlásit na webu spolku Přátelé Kamenného mostu.