V šapitó na Bakalářích u děkanského kostela čekaly především na malé návštěvníky pohádkové příběhy v podání loutkářů z celé republiky i ze zahraničí v rámci Neobyčejného festivalu loutkových divadel.

Pro obyvatele a návštěvníky města se otevřely i jinak nepřístupné historické objekty, jako empírový Kronbergerův altán v Komenského ulici, bývalá tereziánská kasárna, vojenský hřbitov nebo parkán královského hradu. Ve Svatotrojickém parku kromě kostela se naskytla jedinečná příležitost prohlédnout si dřevěnou zvonici z konce 16. století.

Prohlídka některých historických objektů byla spojena s kulturním programem. Například v historickém domě U Slona zazpívala irská kytaristka Lynda Cullen a zároveň je zde ještě v neděli otevřena zahrada s výstavou o historii domu a životě a sbírkách dřívějšího majitele Jaromíra Stacha Černína.

Další výstava čekala na návštěvníky na dolním nádvoří Prácheňského muzea a byla věnována historii tereziánských kasáren. V domě U Koulí se uskutečnilo autorské čtení Miroslava Bočka.

Projekt Písek září v září pokračuje v neděli 10. září komentovanými prohlídkami židovské synagogy v Soukenické ulicí a dobrodružným putováním po městě a okolí nazvaným Písecké věže.

V hradební baště ještě v neděli (9. 9.) na zájemce čeká výstava Nejen slovem je člověk živ. Svá díla zde představují členové Prácheňské umělecké besedy Ladislava Raníková, Václav Majer, Andrej a Luba Rády, Karel Pecl, Květuše Tůmová a další.