Znovuobnovení tradice plesů v místní Sokolově započalo již v lednu roku 2010, tedy krátce po slavnostním otevření opraveného Městského domu kultury Sokolovna. Plesová sezóna je vždy zahájena Městským plesem a po něm následují plesy divadelní, rybářský, hasičský, spolkový, FK Olympie a v posledních letech také ples valentýnský.

V tomto období jsou pro milovníky tance otevřeny i Taneční kurzy pro pokročilé, které volně navazují na Taneční kurzy základní a Taneční kurzy pro dospělé, které již mnoho let vedou taneční mistři Jana a Václav Zachovi. Tyto kurzy jsou vždy zakončeny závěrečným plesem, zaměřeným na konkrétní téma. V minulosti jsme tak mohli protancovat ples „kloboukový“, „námořnický“, ale například i „jarní“.

Do nové školky chodí od ledna děti v Hůrách.
První předškoláky uvítají ve školce v září

Letošní plesovou sezónu jsme tedy završili ve stylu „Staročeských bálů“ v krojích. Pozvání ke spoluúčasti přijal i místní spolek baráčníků VITORAZ. Jeho nejmladší členové předvedli hned několik ukázek staročeských tanců. K poslechu i k tanci hrála místní dechová kapela Sedmikráska. Během večera se tanečníci dočkali i nácviku „Doudlebských tanců“.

Plesová sezóna 2018 v týnské Sokolovně je sice za námi, ale Městské centrum kultury a vzdělávání chystá pro své návštěvníky mnoho jiných akcí, při kterých budou mít možnost si zatancovat.

Miroslav Bžoch